Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) celebrarà el mes de maig una consulta a la militància per dirimir si el partit s'ha de fundar en un nou instrument o només renovar-se, a l'hora que la direcció va decidir ajornar al juliol el seu congrés, que es farà en dues fases: primer la ideològica i, 15 dies després, l'elecció de càrrecs.

Aquesta és la decisió que va adoptar ahir l'executiva de CDC com a continuació del procés participatiu Torn Obert, que incloïa enquestes a les militants per determinar el model de partit que desitgen.

En una conferència de premsa, el coordinador de règim intern de la formació, Francesc Sán-chez, va apuntar que la pregunta ?-encara per determinar i que aprovarà el Consell Nacional- "no serà la d'Unió", perquè serà "senzilla, clara i entenedora", i pivotarà sobre si "es funda o si simplement es renova" la formació política.

Aquesta consulta se celebrarà, va dir Sánchez, com "un superdissabte del mes de maig en el qual preguntarem si volen fundar una nova eina política de centre o si simplement volen que fem una renovació del que és CDC".

Sánchez, que va comparèixer ahir acompanyat del portaveu de Democràcia i Llibertat (DiL), Francesc Homs, va remarcar que el nom de la nova CDC dependrà també de quina profunditat de canvi expressin els militants en la consulta.

De resultes d'aquesta consulta, que se celebrarà un dissabte del proper mes de maig encara per determinar amb una campanya prèvia en què els dirigents expressaran les seves opcions, la direcció va decidir ahir, per una qüestió de "temps i organització interna", ajornar el congrés que s'havia convocat per al primer cap de setmana de juny i passar-lo a principi de juliol, en una data encara per fixar.

Serà un congrés ideològic per aprovar el manifest fundacional o de renovació i, 15 dies després, se celebrarà l'elecció dels càrrecs del partit, amb tota probabilitat per primàries, ha explicat Sánchez.

"Volem seguir sent el carril central de la política i és important que això no es decideixi en els despatxos, sinó que ho decideixi la militància del partit", va afirmar ahir el dirigent convergent.