El Congrés dels Diputats ha obert aquest dimarts la via per a la paralització de la LOMCE amb el debat de presa en consideració d'una proposició de Llei del PSOE que aposta per la "suspensió" del seu calendari d'implantació.

PSOE, Podem, ERC, DL, PNB, EU i la majoria dels partits del Mixt han donat suport a la iniciativa -que prosperarà un cop es voti al final de la sessió-, mentre que C's ha anunciat una abstenció i el PP s'ha oposat a la proposta. Malgrat el seu vot a favor, Podem, ERC i DL han introduït matisos al seu "sí".

Podem ha reclamat que la iniciativa serveixi de base per a una llei d'Educació "progressista", mentre que ERC ha retret al PSOE que no aposti per la "derogació", i DL ha anunciat que promourà que s'elimini el decret que castiga la Generalitat a pagar 6.000 euros per escolaritzar a la privada els alumnes que demanin educació en castellà.

El Congrés ha debatut aquest dimarts només la presa en consideració de la Llei, que un cop superi la votació passarà a debatre's en comissió i els grups hi podran presentar esmenes abans de tornar al ple. El debat ha permès escenificar per primera vegada un vot conjunt de les forces progressistes juntament amb els nacionalistes i independentistes bascs i catalans, mentre que C's ha optat per una abstenció desmarcant-se, de moment, de l'acord subscrit amb el PSOE per a la investidura de Sánchez.

DL reclama deroguin els 6.000 euros per a educació en castellà

El portaveu d'Educació de DL al Congrés, Toni Postius, ha anunciat el vot a favor de la seva formació malgrat que ha assegurat que el text "no satisfà" les seves expectatives. Ha anunciat que els seus diputats promouran via esmenes la derogació del decret que estableix que la Generalitat ha de pagar 6.000 euros per alumne que demani una escolarització en castellà i que no trobi oferta a l'educació públiques.

"A Catalunya, que quedi clar, es garanteix l'aprenentatge del castellà com demostren tots els estudis al respecte, i no acceptem que se sostingui el contrari". ERC critica que el PSOE només aposti per "suspendre" el calendari.

Per la seva banda, el portaveu d'Educació d'ERC al Congrés, Joan Baptista Olòriz, ha anunciat el vot a favor però ha criticat durament que el PSOE només proposi "suspendre el calendari d'aplicació de la LOMCE mantenint el que s'ha fet malament" quan "hi ha majoria a aquesta cambra per derogar la LOMCE". "El que ens proposen va en contra del seu programa" i de la promesa que van fer el 2013 quan "totes les forces parlamentàries ho vam firmar amb aquest objectiu", ha dit.

C's s'absté

El portaveu d'Educació de Ciutadans, Toni Roldán, ha anunciat l'abstenció del seu grup perquè considera que cal una solució "de consens" que permeti impulsar a l'Estat una política educativa perdurable. "A Ciutadans estem a favor de deixar de tirar cap als cantons i volem anar cap endavant abandonant d'una vegada per totes la retòrica de la confrontació", ha dit, "perquè no serveix per a res parar, derogar i anar enrere".

Podem vol una "derogació immediata"

La portaveu d'Educació de Podem, Ione Belarra, ha assegurat que la seva formació aposta per la "derogació completa inequívoca i immediata de la LOMCE" i l'inici d'un procés de diàleg per a la creació d'una nova Llei d'Educació que se sustenti "en els professionals" que treballen al sector de l'Educació.

"Confiem que el PSOE aposti definitivament per posar un govern de canvi amb nosaltres i per una llei d'Educació progressista que doni l'estabilitat pressupostària necessària", ha dit.

El PP acusa el PSOE de polititzar l'Educació

La portaveu d'Educació del PP, Sandra Moneo, ha acusat el PSOE de situar l'educació "al centre de la confrontació política" i els ha demanat que "reflexionin" i apostin per "un gran acord en l'educació" que permeti treure del tauler polític la qüestió.

Els populars han comptat amb el suport dels seus escons satèl·lit, UPN i Foro Asturias.