Un dels directius fundadors de la firma panamenya d'advocats Mossack Fonseca, Ramón Fonseca Mora, va reconèixer que la filtració de documents sobre les societats que han constituït "legalment" al llarg de dècades podria afectar Panamà davant ens com l'OCDE, pels interessos "polítics" que la regeixen.

Fonseca va criticar que l'escàndol, que descobreix presumptes casos d'evasió fiscal a través de la creació d'empreses en paradisos fiscals en què hi ha involucrats polítics, esportistes i celebritats, se l'hagi batejat internacionalment com a "papers de Panamà", fet que interpreta com un intent de perjudicar el país.

En una entrevista a la televisió local, el directiu va assenyalar que l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) representa la "competència" de Panamà en l'àrea de serveis financers, per això la seva agenda per al país centreamericà "és política". L'OCDE "representa els països que estan intentant que països com els nostres no vagin endavant, no desenvolupin els seus sistemes d'atracció de capital, els seus sistemes financers", va argumentar Fonseca Mora en declaracions a la cadena local Telemetro.

"Jo no em creuria que Panamà tingui cap risc en relació amb el Grup d'Acció Financera Internacional (GAFI)", va afegir. El febrer passat Panamà va ser retirat de la llista grisa de països no col·laboradors contra blanqueig, en la qual havia estat inclòs al juliol del 2014.

Segons el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, la filtració inclou 11,5 milions de documents de gairebé quatre dècades del bufet panameny, especialitzat en la gestió de capitals i patrimonis, i que esquitxa centenars de polítics, esportistes i celebritats de tot el món.