El pla de deportació de refugiats des de la Unió Europea (UE) a Turquia va iniciar-se ahir amb l'arribada a la costa turca de 202 persones, principalment pakistanesos, bengalís i afganesos, que seran després expulsats als seus països d'origen.

Els primers tres vaixells amb deportats des de les illes gregues van atracar a la ciutat portuària de Dikili, a la costa egea del país, on funcionaris turcs van rebre els retornats. Un total de 136 procedien de l'illa de Lesbos, a tot just 25 quilòmetres de distància, i 66 de l'illa de Quios, mig centenar de quilòmetres més al sud.

Tots van passar per les veles instal·lades al moll de Dikili, on se'ls van prendre les empremtes dactilars i se'ls va fer una revisió mèdica. Diverses ambulàncies i autobusos eren en una franja del moll envoltada per tanques i vigilada per la policia.

El ministre turc d'Afers Europeus, Volkan Bozkir, va assegurar que des d'allà serien traslladats immediatament a centres de deportació situats a la província de Kirklareli, fronterera amb Bulgària.

La Policia europea de fronteres Frontex va confirmar a la seva web el nombre de 202 deportats de les dues illes gregues, acompanyats per 180 policies d'aquesta agència europea, a més d'agents policies grecs.

"Aquesta operació de readmissió es coordina entre les autoritats gregues i turques com a part de l'acord entre la Unió Europea i Turquia", assenyala el comunicat.

Bozkir va assegurar ahir a l'emissora Habertürk que en aquesta primera remesa de deportats no hi havia encara ciutadans sirians, tot i que va estimar que aquests representaran el 70% dels que seran deportats.

Segons la premsa turca, en els tres vaixells, el Lesvos, el Nazli Jale i l'Ertürk, van arribar sobretot pakistanesos, bengalís i afganesos.

A tots els retornats no sirians se'ls obrirà un expedient de repatriació, d'acord amb el procediment legal i incloent una sol·licitud al seu país d'origen, va especificar el ministre, que va vaticinar que aquest procés serà "lent". "Mentrestant, aquests immigrants amb motius econòmics seran hostes de Turquia", va afegir.

Diumenge, el seu col·lega d'Interior, Efkan Ala, va incloure iraquians i afganesos entre els candidats a la repatriació, si bé l'agència de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) els considera tots dos col·lectius refugiats i no immigrants econòmics, en provenir de països en guerra.

El governador d'Esmirna, Mustafa Toprak, va recordar ahir en una roda de premsa que l'acord de deportació amb la UE inclou tots els refugiats i immigrants que van arribar a les illes gregues després del 20 de març passat. Va assenyalar que, per ara, es treballa amb una llista de 5.000 persones, de les quals aproximadament la meitat serien sirians, i va aclarir que només la resta de nacionalitats arribaran en ferri a Turquia.

"Els que no són sirians seran enviats als centres de repatriació des Dikili, o demà des Çesme, o un altre dia des Kusadasi, Güllük o Bodrum", va dir Toprak, enumerant cinc ports de la costa egea turca.

Els sirians, en canvi, no tocaran aquesta zona en absolut, ja que "s'enviaran directament des de les illes gregues en avió a l'aeroport d'Adana", segons el governador.

Des d'aquesta ciutat, situada 800 quilòmetres a l'est de les illes gregues, els refugiats es distribuiran en diversos campaments i centres d'acollida temporals al sud-est, va especificar Toprak.

Bozkir havia esmentat especialment el campament d'Osmaniye, situat a menys de cent quilòmetres d'Adana, com a destí previst per als sirians retornats.