El portaveu de Ciutadans al Congrés, Joan Carles Girauta, va advocar ahir per un govern de coalició del seu partit amb el PSOE i va demanar a Podem que li doni el seu vot a favor perquè pugui ser estable durant una legislatura i tirin endavant les reformes pactades amb els socialistes.

"En aquest moment, la idea és que aquest govern per al qual demanem el suport ha d'estar constituït per membres de PSOE i Ciutadans", va assegurar Girauta en roda de premsa al Congrés.

Girauta va opinar que "un govern monocolor del PSOE seria massa feble per tirar endavant com a govern" amb les reformes contingudes en el pacte que van subscriure el líder socialista, Pedro Sánchez, i el de Ciutadans, Albert Rivera.

Per això, va considerar necessària una coalició entre Ciutadans i PSOE, si bé va puntualitzar que el seu partit encara no ha pensat quins ministeris voldria. El portaveu parlamentari va explicar que, fins ara, Ciutadans no havia parlat "mai de la presència en el govern, però tampoc l'havia descartat". "Fa més d'un mes que deixem de descartar la possibilitat de ser al govern", va comentar.

Ciutadans planteja la seva oferta d'un govern a dos en vigílies de la reunió que mantindran amb PSOE i Podem demà per explorar si és possible negociar un acord de govern.

En aquest diàleg a tres bandes, Girauta va deixar clar que el seu partit no farà més "cessions" perquè l'acord pactat amb els socialistes ja és el resultat de "moltes cessions" per les dues parts. Va posar èmfasi que el missatge que traslladaran a Podem és que doni suport "activament" tant a la investidura de Sánchez com a un govern "estable" que pugui posar en marxa les reformes compromeses entre el PSOE i Ciutadans. "Un simple acord d'investidura amb prou feines serveix de res, només per nomenar un president per uns mesos. No volem això", va defensar.

Segons Girauta, l'abstenció de Podem és insuficient perquè no tindria majoria i dependria d'altres forces. "Aplaudiran amb les orelles Democràcia i Llibertat i ERC? És que no surt", va reflexionar.

El portaveu de C's va indicar que el seu partit va a la cita de demà amb ànim constructiu, "seria un error no seure a parlar", però va advertir a Podem que no està disposat a retocar els aspectes nuclears del seu document amb el PSOE.

Per la seva banda, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va advertir a C's que les amenaces, el to maximalista i el radicalisme verbal" no són "el millor" per seure en una taula de negociació dijous que ve i va convidar el partit de Rivera a rebaixar el to.

"Jo els demanaré que es relaxin una miqueta i que entenguin que potser el millor per a Espanya és que s'abstinguin i que facilitin un govern de coalició progressista", va afirmar Iglesias, que encapçalarà demà l'equip negociador de Podem que es reunirà amb representants del PSOE i de Ciutadans.