La Comissió de Justícia del Congrés ha aprovat, amb els vots de Podem, PSOE, PNB i Democràcia i Llibertat, una proposició no de llei per rebaixar de 120.000 a 50.000 euros el límit per perseguir com a delicte el frau fiscal, equiparant-lo al frau a la Seguretat Social i a les arques europees.

La comissió va debatre una proposició no de llei de Podem-En Comú Podem-A Marea i va donar llum verd a una esmena transaccional al text original que proposa modificar els articles 305 i 308 del Codi Penal. El text inclou una proposta del PSOE per eliminar l'article 307 TER del Codi Penal -preveu la possibilitat d'eximir de responsabilitat criminal a qui torni la quantitat defraudada amb determinades condicions- perquè "estableix la impunitat de grans defraudadors i rebaixa la pena als que tenen diners per pagar", segons la portaveu socialista.

La portaveu de Podem a la Comissió, Sara Carreño, va defensar la "urgent" necessitat de rebaixar fins a 50.000 euros el llindar actual per perseguir com a delicte el frau fiscal. Va relatar que es perden uns 60.000 milions d'euros a l'any i les rendes altes acumulen el el 82% del frau fiscal total, mentre més de tres milions d'espanyols viuen en "pobresa severa".

La portaveu del PSOE, Maria Mercè Perea, va donar suport a la proposta de Podem i va subratllar la preocupació que mostren els ciutadans pel frau i la corrupció -"l'un porta a l'altre", va dir- i, com la portaveu de Podem, va criticar que el PP no hagi tingut voluntat política de treballar contra aquest alien de l'Estat".

Per a Ciutadans, José Luis Martínez va explicar que la separació entre delicte i sanció administrativa no ha de raure només en la quantia del que s'ha defraudat a les arques públiques, sinó a tot el conjunt de circumstàncies, pel que ha anunciat el seu vot en contra de la proposta de Podem.

Jaime Eduardo de Olano (PP) va assegurar que els populars consideren que el llindar a partir del qual es persegueix és "un element determinant, però no l'únic" i s'ha d'estudiar "el conjunt d'elements" per modificar la legislació de manera "serena".