El Congrés demana que es rebaixi a 50.000 euros el límit per delicte en frau fiscal

Actualment, si no es defrauda un mínim de 120.000 euros, no es considera delicte

06.04.2016 | 00:00

La Comissió de Justícia del Congrés ha aprovat, amb els vots de Podem, PSOE, PNB i Democràcia i Llibertat, una proposició no de llei per rebaixar de 120.000 a 50.000 euros el límit per perseguir com a delicte el frau fiscal, equiparant-lo al frau a la Seguretat Social i a les arques europees.
La comissió va debatre una proposició no de llei de Podem-En Comú Podem-A Marea i va donar llum verd a una esmena transaccional al text original que proposa modificar els articles 305 i 308 del Codi Penal. El text inclou una proposta del PSOE per eliminar l'article 307 TER del Codi Penal -preveu la possibilitat d'eximir de responsabilitat criminal a qui torni la quantitat defraudada amb determinades condicions- perquè "estableix la impunitat de grans defraudadors i rebaixa la pena als que tenen diners per pagar", segons la portaveu socialista.
La portaveu de Podem a la Comissió, Sara Carreño, va defensar la "urgent" necessitat de rebaixar fins a 50.000 euros el llindar actual per perseguir com a delicte el frau fiscal. Va relatar que es perden uns 60.000 milions d'euros a l'any i les rendes altes acumulen el el 82% del frau fiscal total, mentre més de tres milions d'espanyols viuen en "pobresa severa".
La portaveu del PSOE, Maria Mercè Perea, va donar suport a la proposta de Podem i va subratllar la preocupació que mostren els ciutadans pel frau i la corrupció -"l'un porta a l'altre", va dir- i, com la portaveu de Podem, va criticar que el PP no hagi tingut voluntat política de treballar contra aquest alien de l'Estat".
Per a Ciutadans, José Luis Martínez va explicar que la separació entre delicte i sanció administrativa no ha de raure només en la quantia del que s'ha defraudat a les arques públiques, sinó a tot el conjunt de circumstàncies, pel que ha anunciat el seu vot en contra de la proposta de Podem.
Jaime Eduardo de Olano (PP) va assegurar que els populars consideren que el llindar a partir del qual es persegueix és "un element determinant, però no l'únic" i s'ha d'estudiar "el conjunt d'elements" per modificar la legislació de manera "serena".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Centenars de persones demanen el «no» a Rajoy davant de la seu de Ferraz

Centenars de persones demanen el «no» a Rajoy davant de la seu de Ferraz

Els manifestants sol·liciten la celebració d'un Congrés extraordinari i unes primàries per elegir...

Mas demana Rajoy «canviar de xip» i passar del «no» al diàleg

Mas demana Rajoy «canviar de xip» i passar del «no» al diàleg

El líder del PDECat retreu als socialistes que no hagin protagonitzat el "canvi" que prometien i...

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Enllaços recomanats: Premis cinema