El ple del Congrés ha aprovat aquest dimecres per 218 vots a favor, 113 en contra i 4 abstencions, la presentació davant el Tribunal Constitucional (TC) d'un conflicte d'atribucions contra el govern en funcions per la seva negativa a sotmetre's al control parlamentari.

La iniciativa, presentada de forma conjunta per tots els grups parlamentaris excepte el PP, es produeix després que dos ministres no acudissin a les respectives compareixences en comissió a la qual estaven convocats, en entendre que no tenen obligació de rendir comptes davant una Càmera que no li va donar la seva confiança.

No obstant això, i abans que el conflicte d'atribucions arribi formalment al Tribunal Constitucional, el govern en funcions té un mes per respondre el requeriment del Congrés i revocar la seva decisió de no sotmetre's al control de la Càmera. En el cas que l'Executiu no respongui en aquest termini o es negui a respondre a la sol·licitud del Congrés, els serveis jurídics de la Càmera registraran el recurs en l'alt tribunal.

A la votació de la iniciativa hi ha assistit bona part del govern en funcions, encara que el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, no ho ha fet, ja que aquest dimecres ha comparegut davant el ple per acordar les últimes decisions de la UE sobre la crisi dels refugiats.

En defensa del recurs, el portaveu de PSOE, Antonio Hernando, ha assenyalat que el que defensa aquesta iniciativa és "la democràcia mateixa", per la qual cosa ha assegurat que aquest dimecres és el "dia de la dignitat del Parlament". Hernando ha argumentat que la "rebel·lia declarada" pel govern en funcions i el seu "menyspreu" a adonar als ciutadans posa en qüestió el funcionament del sistema constitucional. "No és només la llei, sinó la democràcia mateixa el que pretenem defensar", ha proclamat el portaveu socialista per rebutjar les crítiques del PP que la iniciativa sorgeix per oportunisme polític.

Per contra, el secretari general del grup popular, José Antonio Bermúdez de Castro, ha assegurat que la "veritable intenció" de la iniciativa és "desgastar" el govern de Mariano Rajoy i conduir a la Càmera "a un escenari de precampanya" en contra "de tots els precedents jurídics i parlamentaris". Després de recordar que a Catalunya i a Andalusia no va haver-hi sessions de control quan els seus governs van estar en funcions després de les últimes eleccions, Bermúdez de Castro ha recordat que "la llei és igual per tots i la seva aplicació no depèn del criteri de la majoria".

"Poden guanyar aquesta votació, però no per això tenen assegurada la raó i, molt menys, el suport dels espanyols, que estan perplexs pel continu espectacle teatral i la infinitat de fotos i reclamacions de cadires", ha dit el diputat del PP en al·lusió a les negociacions per formar govern entre PSOE, C's i Podem. Bermúdez de Castro ha demanat als grups promotors de la iniciativa que reflexionin i comprenguin que el govern no té capacitat per sotmetre's al control parlamentari. "Tot la resta és teatre i fum", els ha retret.