Junts pel Sí i la CUP van acordar finalment una moció conjunta en la qual s'evita menció explícita a desobeir al Tribunal Constitucional (TC), si bé es "reiteren els objectius" de la declaració sobiranista del 9-N suspesa per l'Alt Tribunal.

Després que la mesa del Parlament desestimés les peticions de reconsideració de C's, PSC i PP contra l'admissió a tràmit de la moció de la CUP en què es ratificava la resolució del 9-N i s'advocava per desobeir el TC, els dos grups independentistes van aconseguir transaccionar un text comú, que es votarà demà al Parlament. I és que la mesa de la cambra havia admès a tràmit la moció de la CUP amb la "condició" que modifiqués el contingut abans que arribés al ple, davant els dubtes legals que suscitava.

El text original registrat per la formació antisistema "reiterava" la declaració del 9-N, "la seva vigència i el seu contingut" i, "per al seu compliment", s'instava a "no atendre el contingut" de la sentència del Constitucional.

Però en el nou text JxSí ha aconseguit rebaixar el contingut i que desaparegui la petició explícita a la desobediència, un dels principals esculls que els distanciava. "El Parlament, atès el mandat democràtic sorgit de les urnes el 27-S i davant les actuacions de l'Estat, a través de TC, Audiència Nacional i Fiscalia, de judicialització i persecució dels actes conseqüents amb aquest mandat democràtic, ratifica la seva ferma voluntat de seguir portant a terme les actuacions previstes i aprovades per aquest Parlament per arribar i culminar democràticament la independència, i per tot això, el Parlament reitera els objectius continguts en la declaració del 9N", assenyala. La moció manté, d'una altra banda, el punt en el qual "s'encoratja els càrrecs electes a seguir desatenent les peticions de les institucions no democràtiques de l'Estat", i un altre en el qual "s'insta el Govern a desatendre els requeriments de l'Audiència Nacional relatius al procés de desconnexió democràtic i, en conseqüència, que els Mossos no els executin com a policia judicial".

En aquest sentit, malgrat que la CUP ha aconseguit que els dos punts siguin al text definitiu, JxS ha deixat clar que votarà en contra d'aquests dos punts, segons fonts parlamentàries consultades.

La moció manté el "màxim suport a tots els ajuntaments investigats i criminalitzats" per haver recolzat la declaració del 9-N; i isnta el Govern a elaborar i presentar l'estat i pla d'execució de totes les "mesures tendents al compliment dels annexos de la declaració del 9-N", encara que es concreta que sigui en el termini màxim de 60 dies, en lloc d'un mes.

Per part de C's, Carlos Carrizosa va opinar que els membres de JxS a la mesa incorren en "responsabilitat personal" per "desistiment de funcions", en permetre l'admissió a tràmit d'una moció contrària a la resolució del Constitucional. En un mateix sentit, Enric Millo (PPC) va instar la mesa a assumir la seva responsabilitat i no deixar la decisió final de si ha de votar-se la moció en mans del ple, ja que si ho fan haurien de "dimitir" i poden acabar establint un "precedent perillós".

Ferran Pedret (PSC) va mostrar la seva "estupefacció" davant la decisió "poc seriosa" de la mesa de desestimar la petició de reconsideració, ja que la moció "no és admissible".

I Joan Coscubiela (Sí que es Pot) va denunciar la "degradació ostentosa, intolerable i lamentable" que fan JxS i la CUP del Parlament perquè usen aquest escenari per solucionar les seves "picabaralles".