La Comissió Europea va presentar la base que servirà per reformar el sistema d'asil i repartir de manera més justa els refugiats, després de comprovar que les regles actuals no funcionen perquè posen tota la pressió en pocs estats membres, com Grècia i Itàlia.

"La crisi ha mostrat que el sistema actual no funciona", va reconèixer el vicepresident primer de la CE, Frans Timmermans, que va considerar que "no és sostenible" posar la pressió en només una part dels socis comunitaris.

L'Executiu comunitari planteja, en una comunicació que es traduirà en proposta legislativa abans de l'estiu, dues opcions per modificar l'anomenat sistema de Dublín, segons el qual l'Estat membre que s'ha d'encarregar d'una demanda d'asil és aquell pel qual primer va entrar el sol·licitant a la Unió Europea (UE).

Timmermans va explicar que es pot optar per mantenir els criteris existents i afegir-los un "mecanisme de correcció" per a casos de crisi o canviar els criteris bàsics per determinar quin Estat és responsable de gestionar la demanda d'asil. En aquest segon cas, la responsabilitat es decidiria des d'un principi i sobre la base d'una clau de distribució, va afegir.

Fonts comunitàries van reconèixer que l'opció més conservadora s'assembla molt a l'actual i no ha arribat a funcionar: el mecanisme de reubicació de 160.000 demandants d'asil arribats a Grècia i Itàlia que va acordar la UE el setembre de l'any passat .