El fundador i president d'honor de l'ultradretà Front Nacional (FN), Jean-Marie Le Pen, apartat de la direcció per la seva filla Marina, ha estat condemnat a multes de 30.000 i 5.000 euros, per minimitzar les cambres de gas utilitzades pels nazis i per uns comentaris racistes sobre els gitanos.

El Tribunal Correccional de París li va imposar els 30.000 euros de sanció per considerar-lo culpable de contestar un crim contra la humanitat en relació amb unes declaracions seves del 2 d'abril del 2015, en què reiterava altres pràcticament idèntiques en els anys anteriors que ja li havien valgut dues condemnes. Le Pen, segons el tribunal, va actuar com a president d'honor del partit de l'extrema dreta francesa quan es va reafirmar que les cambres de gas no eren més que un "detall" de la història de la Segona Guerra Mundial.

Aquestes paraules, a més, li van valer l'exclusió del partit, després que la seva filla i responsable actual de la formació, Marine Le Pen, les hi hauria retret.

D'altra banda, el Tribunal Correccional de Niça també va sentenciar ahir el polític octogenari a pagar 5.000 euros de multa per haver assenyalat en un acte públic que "uns centenars de gitanos" en aquesta ciutat tenien "una presència urticant i, diguem, olorosa".