El Parlament ha aprovat aquest dijous amb els vots de JxSí i la CUP una moció dels cupaires que reitera els objectius continguts en la declaració del 9-N, que va ser suspesa i després anul·lada pel Tribunal Constitucional. També s'ha donat llum verda a elaborar en 60 dies l'estat i el pla d'execució de totes les mesures tendents al compliment dels annexos de la declaració. C's, PSC i PPC han votat en contra de tota la moció, mentre que Catalunya Sí que es Pot ha decidit no participar en cap votació. JxSí no ha avalat tot el text, ja que ha votat en contra del punt que insta els Mossos a desatendre els requeriments de l'Audiència Nacional relatius al procés de desconnexió. A més, s'ha abstingut a l'hora "d'encoratjar els càrrecs electes a seguir desatenent les peticions de les institucions no democràtiques de l'Estat".

El text aprovat per JxSí i la CUP ratifica la seva "ferma voluntat de seguir portant a terme les actuacions necessàries previstes i aprovades pel Parlament per assolir i culminar democràticament la independència", motiu pel qual reitera els objectius de la resolució del 9-N. A més, mostra el seu màxim suport a tots els ajuntaments investigats i "criminalitzats" per haver mostrar el seu suport a l'esmentada declaració.

També ha tirat endavant amb el suport dels grups independentistes presentar al Parlament en 60 dies un pla de foment de la participació ciutadana relatiu a la fase preconstituent del procés constituent, i incloure una partida pressupostària en els propers comptes per tal de finançar aquest pla.

La CUP: "No venim a marcar perfil"

En el seu torn per presentar la moció, el diputat Joan Garriga ha assegurat que la CUP no ha presentat aquesta moció "per provocar, per mostrar perfil o per fer gesticulacions polítiques", sinó per "apuntalar i crear les bases de la república catalana i reiterar un cop més el compromís amb els continguts de la declaració del 9-N". "Nosaltres tenim com a objectiu portar la veu dels moviments populars i ser acceleradors del procés, essent proactius i sensibles davant de qualsevol mostra de renúncia i de desacceleració del procés", ha afegit.

Garriga ha assegurat que la moció "no és un afer entre socis, no és un afer que calgui resoldre en comitès d'enllaç". "Ni som socis ni fem polítiques entra bambolines", ha assegurat el cupaire, que ha insistit que aquesta declaració demostra simplement que hi ha dos grups compromesos amb un mandat i amb una declaració.

Llach: "Seguim endavant"

Des de JxSí, Lluís Llach ha ironitzat que si la setmana passada es "profetitzaven ganivetades" entre el seu grup i la CUP, ara la situació ha canviat. "Hem canviat del cinema en colors al cinema en blanc i negre. Des dels bancs unionistes i els xiclets ara solament s'escolten discussions sobre si som legals o no o a quina temperatura caldrà posar les calderes de Pere Botero perquè els independentistes quedem ben escaldats", ha exclamat.

Llach ha remarcat que amb aquesta moció, els 72 diputats de JxSí i la CUP confirmen que "segueixen endavant", que estan "totalment compromesos" amb el mandat democràtic del 27-S. "Som aquí per fer el que vam dir que faríem, que és per allò que ens van elegir els electors", ha afegit el diputat, que ha assegurat que estan en la dinàmica dels fets més que no pas de les declaracions.

C's: "JxSí s'agenolla davant dels antisistema"

Per la seva part, el portaveu de C's al Parlament, Carlos Carrizosa, ha constatat que aquest és un dia "trist" per a l'autogovern de Catalunya, perquè "és el dia que un partit antisistema agafa el timó de la política catalana, i el dia que els partits de govern i que un dia van ocupar la centralitat s'agenollen davant les exigències del partit antisistema". Carrizosa ha fet referència a les declaracions prèvies d'Anna Gabriel en què diu que la legalitat no és el límit quan es creu que es té raó, i ha constatat que això "ho justifica tot", com per exemple "anar a veure Otegi a la presó".

Carrizosa s'ha queixat que s'estigui actuant des del Parlament contravenint el que diuen els serveis jurídics de la cambra per buscar el "conflicte directe e innecessari" amb el TC i amb l'estat de dret a Espanya. "Com podem demanar als ciutadans que acatin les lleis, que compleixin les normes, que paguin els impostos, que condueixin amb prudència si aquí les nostres institucions se salten les sentències i les lleis?", ha preguntat.

El PSC veu les institucions "fora de l'estat de dret"

El diputat del PSC Ferran Pedret ha interpretat la moció de la CUP com un "examen a la determinació" de JxSí de "desobeir", però també com un intent de "forçar les costures d'un determinant ordenament".

En tot cas, ha avisat que aquesta moció no canvia res i deixa Catalunya en una situació "idèntica" a la del 9-N, però "amb l'única excepció d'haver posat les institucions catalanes molt a la vora si no ja directament fora de l'àmbit de l'estat de dret", enfocant-les a un camí "on les solucions que es puguin produir vinguin per la via del fet".

Coscubiela responsabilitza Puigdemont

Des de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela s'ha queixat que JxSí i la CUP sotmetin el Parlament a un procés de "degradació institucional insostenible", ignorant els informes jurídics dels lletrats de la cambra.

Al seu parer, aquesta moció no és més que "un pacte de supervivència mútua" entre JxSí i la CUP, que "han buidat el procés i només l'invoquen per sobreviure políticament i per solucionar els seus conflictes". Coscubiela ha responsabilitat directament de tot plegat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Albiol avisa que Catalunya seguirà sent Espanya

El popular Xavier Garcia Albiol ha titllat la moció de "gran mentida" i ha acusat els independentistes de viure "en el món de 'Matrix'" en lloc d'ocupar-se dels hospitals i les llistes d'espera. "Aquesta moció té el mateix valor que un bitllet de 10 euros del Monopoly, no té cap validesa. No serveix absolutament per a res, perquè quan sortim d'aquest ple aquesta tarda, demà, passat demà o l'altre, Catalunya seguirà sent Espanya per molt que els pesi", ha avisat.

Albiol ha opinat que el text només serveix perquè continuï la "perplexitat" internacional, per crear "falses expectatives" als independentistes de bona fe i per provocar "l'afartament" de la resta. També ha advertit Puigdemont que aquesta moció també implica que es "tanquin les portes definitivament a un possible acord de pressupostos" amb el PPC, ja que inclou que s'ha de destinar una partida pressupostària a un pla de participació ciutadana referent al procés constituent.