El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat avui al president la Generalitat, Carles Puigdemont, que el seu partit és "coherent" i compleix la seva "paraula", de manera que seguirà defensat un referèndum per a Catalunya, encara que els dos dirigents no han entrat en concrecions sobre com s'executaria aquesta consulta.

"El dret a decidir només es pot concretar amb un referèndum; hem defensat, defensem i defensarem el referèndum com la millor solució política davant el bloqueig", ha afirmat avui Iglesias, que ha advocat per "normalitzar" el diàleg.

Iglesias ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa al final d'una reunió d'una hora i mitja de durada amb el president català, Carles Puigdemont, al Palau de la Generalitat, a Barcelona, una cita en la qual li ha traslladat que des de Podem "vam complir amb la nostra paraula" d'"escoltar la voluntat" de la societat catalana.

El secretari general de Podem ha ressaltat així que el seu partit és "coherent" i té "principis", per la qual cosa seguirà defensant la via del referèndum a tot el territori espanyol amb la "mateixa intensitat" amb la qual ho ha fet fins ara, tasca que Iglesias ha reconegut que "no ha estat senzilla" ni "tàcticament aconsellable".

Malgrat coincidir en la necessitat d'un referèndum, Iglesias no ha entrat a debatre amb Puigdemont detalls de la seva aplicació, com per exemple quina seria la pregunta, atès que no era una trobada per "negociar" sinó més aviat "protocol·lari i de cortesia".

Iglesias ha subratllat que la seva formació no és partidària de la independència, si bé acceptaria un resultat en aquesta línia en cas de celebrar-se un referèndum, i sí en canvi ha defensat un "nou encaix" dins d'una Espanya plurinacional, en un "país de països", que reconegui Catalunya com a nació.

El dirigent de Podem ha dit no compartir la unilateralitat del procés dels independentistes catalans, opinió que ha transmès al president Generalitat, i que segons el seu parer tampoc no és el que desitgen la "majoria" dels catalans.

Iglesias ha expressat la seva convicció que un govern "progressista" a Espanya facilitaria el diàleg amb el Govern de Catalunya i obriria la porta a un possible acord per a la celebració d'una consulta legal.

El líder de Podem ha advocat per "normalitzar" les relacions institucionals i polítiques, com amb la reunió celebrat aquesta tarda al Palau de la Generalitat.

Iglesias, així, ha titllat d'"anormalitat institucional" que el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, no s'hagi reunit encara amb el president de la Generalitat, de manera que li ha aconsellat "agafar el telèfon, i trucar, quan un té una responsabilitat tan important".

"Per moltes diferències, seria raonable el diàleg, i l'immobilisme d'un i la unilateralitat de l'altre no ajuda", ha dit el dirigent de Podem.