El vicepresident català, Oriol Junqueras, va afirmar ahir que l'exigència del Ministeri d'Hisenda per preveure una retenció de crèdit per complir l'objectiu de dèficit del 2015 "és inaplicable" i va demanar que "aclareixi" i "concreti" la xifra, a l'hora que es va negar a tancar hospitals i col·legis.

En aquest sentit, el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar ahir que dur a terme la retenció de crèdit per complir el dèficit del 2015 que reclama el ministre Montoro implicaria un ajustament d'entre mil i dos mil milions d'euros als pressupostos d'aquest any. Segons va apuntar Aragonès en declaracions a Catalunya Ràdio, aquesta retallada equivaldria a tancar durant un any les presons i l'administració de justícia, a més de tres dels principals hospitals catalans.

Segons va indicar Junqueras, la Generalitat va mantenir, ahir, contactes "polítics" i "tècnics" amb el ministeri perquè precisés, la xifra que exigeix al Govern català que apliqui com a retenció, i les retallades en serveis bàsics que proposa, ja que el que no farà l'executiu català és "tancar hospitals o escoles".

"No té sentit que les partides de Catalunya, que és la comunitat que té el PIB més alt i que dedica més percentatge a serveis socials, al final siguin insuficients i que el ministeri encara vulgui imposar més retallades", perquè "això és una discriminació flagrant", va subratllar Junqueras. El vicepresident, que es va reunir una mitja hora amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assenyalar que van analitzar el contingut de la carta enviada pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, al Govern. En la carta, Montoro adverteix al Govern que aplicarà "mesures coercitives" si no compleix l'objectiu del dèficit del 2015 i li dóna 15 dies perquè faci una "retenció" de la disponibilitat del crèdit per complir-lo, ja que va tancar l'exercici del 2015 amb el 2,7% de dèficit, mentre que l'objectiu imposat era del 0,7%.

Segons Junqueras, "entenem que aquest tipus de carta és similar a la que han rebut altres comunitats autònomes", i va considerar "evident" que si el govern de l'estat "complís amb les seves obligacions legals respecte a Catalunya, aquesta no tindria cap dificultat a complir les limitacions del dèficit". Va subratllar que "només amb què el govern complís el dèficit previst a la Llei de Sostenibilitat Pressupostària, o ens pagués el que preveu la disposició addicional tercera de l'Estatut o l'Impost de Dipòsits Bancaris, la Generalitat ja podria complir amb les seves obligacions".

Junqueras va lamentar que "poc o poc més del total del Pressupost de la Generalitat i de qualsevol comunitat autònoma el decideixi el Ministeri d'Hisenda, i que a sobre ara intenti decidir la distribució d'aquest total, amb la qual cosa no respecta les competències que té la Generalitat".

"No és casual que el Ministeri enviï la carta el mateix dia en què el Tribunal Suprem comunica que no tenia raó en el repartiment del dèficit del 2013 que va imposar a les comunitats", va interpretar Junqueras, que va afegir que "estem davant un ministeri que incompleix a ulls de tothom, i així ho indiquen declaracions que estan fent consellers d'Economia de comunitats governades pel PP".

"No compleix el seu sostre de dèficit i el que fa és centrifugar cap a les comunitats autònomes el dèficit que incompleix ell mateix", va retreure el conseller, a l'hora que va assenyalar que el que no farà la Generalitat és obligar els catalans "a haver de pagar una factura addicional que retalla més serveis socials".

"No tancarem hospitals, ni escoles, per molt que el ministeri intenti traspassar la seva responsabilitat a les comunitats autònomes", va sentenciar Junqueras.