El TSJC deixa fora de la causa del 9-N l'informe dels fiscals contrari a la querella

Segons el magistrat, el rebuig de la fiscalia a la denúncia no aporta res per aclarir els fets

09.04.2016 | 00:00

El jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que investiga el 9-N ha desistit de reclamar a la Fiscalia Superior de Catalunya el seu informe contrari a la querella, en admetre que no ha d'incorporar-se a la causa per ser un document intern que res no aporta per aclarir els fets.
En un acte, el jutge del TSJC Joan Manel Abril estima el recurs del ministeri públic contra la seva decisió de reclamar-li l'informe de la junta de fiscals que el 17 de novembre del 2014 es va oposar per unanimitat a presentar una querella contra l'expresident català Artur Mas, que finalment va imposar la Fiscalia General de l'Estat. El jutge va requerir a la Fiscalia el document de la junta de fiscals, que concloïa que no hi ha base jurídica per imputar un delicte de desobediència als membres del Govern català per la consulta, després que així ho sol·licités la defensa de Mas. No obstant això, arran del recurs dels fiscals del cas, el magistrat ha rectificat i ha conclòs que el document reclamat és un informe "intern, no definitiu i no revelador de l'única i final voluntat del ministeri Fiscal", que a més tampoc no pot servir "per a l'aclariment de la veritat en relació amb els fets ocorreguts".
Després de recordar que la Fiscalia és una institució jeràrquica i amb unitat d'actuació, el magistrat sosté que l'informe "s'emmarca en el procés de formació de l'única voluntat del ministeri públic i per a l'adopció d'unitat de criteri, que va culminar amb la interposició de la querella criminal contra els avui investigats".
En aquest sentit, el jutge recorda que correspon al fiscal general de l'Estat "impartir les ordres i instruccions oportunes" per garantir que la institució actuï amb unitat de criteri i insisteix que l'informe es va aprovar "en el si del procés de formació de la voluntat i d'unitat d'actuació de la Fiscalia".
El magistrat coincideix amb els fiscals que la incorporació del document "intern i provisional" a la causa "no pot servir als efectes al·legats per la defensa per acreditar l'absència de tipicitat o de culpabilitat dels investigats".
Un altre dels motius que esgrimeix per rebutjar l'informe és que "no esdevé útil o pertinent per aclarir els fets o descobrir la veritat", atès que la investigació se cenyeix als dies 4 a 9 de novembre del 2014, des que el TC va suspendre la consulta alternativa fins que es va celebrar.
L'informe contrari a presentar una querella per la consulta del 9-N va ser aprovat el 17 de novembre del 2014 per unanimitat en una junta de fiscals del TSJC convocada a instàncies de diversos membres de la institució reticents a la querella.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema