El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va mantenir ahir l'oferta d'una gran coalició amb el PSOE i Ciutadans, encara que tots dos partits van tornar a deixar clar que no pactaran amb els populars, mentre que Podem va demanar als socialistes que es decideixin ja entre pactar amb el PP o amb ells. Després del fracàs de les negociacions per a un acord de govern entre el PSOE, Podem i Ciutadans, els partits van tornar a mantenir ahir les seves posicions favorables a un pacte per tractar d'evitar que es repeteixin les eleccions generals.

Rajoy, des de Barcelona, va tornar a oferir la gran coalició al PSOE i Ciutadans perquè, al seu parer, és "l'única cosa que és viable". El líder popular va advertir les formacions polítiques de Pedro Sánchez i Albert Rivera que, no obstant això, la proposta sobre la qual vol pactar és la que ha posat sobre la taula el Partit Popular, amb els seus cinc pactes d'estat.

El cap del govern va subratllar que el pacte entre el PSOE i Ciutadans, que pretenia "derogar" totes les reformes del PP, va ser "derrotat a les Corts" i per això la proposta que "ara és vigent" és la del PP. En el mateix sentit va manifestar-se la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, que va prometre un "diàleg sincer i lleial" perquè Espanya tingui un "bon govern", però alhora va avisar que "del PP no cal esperar ni invents ni improvisacions".

Des del PSOE, el secretari d'Organització, César Luena, va expressar la disposició del seu partit a aconseguir "sempre" acords d'estat amb el PP, però "mai" per formar govern perquè els socialistes, va dir, tenen el compromís "de canviar Mariano Rajoy i el Partit Popular". A l'espera de la trucada de Rajoy a Sánchez, el dirigent socialista va afirmar que el president del govern "és tan mandrós que no es posa ni a trucar". Luena també va tenir paraules de crítica per al líder de Podem, Pablo Iglesias, qui al seu parer va deixar clar que l'única cosa que volia eren "les butaques i l'autodeterminació". El va acusar de "trair el canvi i l'esperit de canvi dels seus votants" i va defensar que serà responsabilitat seva "impedir un govern del canvi, permetre que segueixi Rajoy en funcions i buscar una repetició de les eleccions".

C's el veu incapaç de liderar

Ciutadans, per la seva banda, va demanar a Rajoy, que segueix veient incapaç de liderar una nova etapa política, que deixi de ser immobilista com Podem, boicotejant possibles solucions per evitar unes noves eleccions generals.

José Manuel Villegas, subsecretari general de Ciutadans, va atacar també Pablo Iglesias per fer un "parany" i enganyar els seus militants en plantejar divendres la consulta a les seves bases sobre la base d'una "mentida", ja que a l'alternativa del pacte PSOE-C's hi contraposa una altra que "no existeix": una aliança de Podem amb els socialistes i altres forces d'esquerra i independentistes. Podem va anunciar ahir que consultarà la setmana que ve la seva militància si facilita un govern del PSOE.