El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà va demanar ahir al Govern que acceleri el procés secessionista i es va mostrar segur que es podrà comptar amb "tots els autodeterministes que encara estan dubtant", en referència a les confluències d'esquerres, a les quals fa costat l'alcaldessa, Ada Colau.

"Segur que ho farem amb tots els autodeterministes que encara estan dubtant, amb les Colaus, amb els Domènechs i amb tota la bona gent d'esquerres", va dir Tardà en el marc de la Festa de la República de la formació, en la qual van intervenir els líders principals d'ERC. "Per primera vegada tot depèn només de nosaltres i, si ens caguem, perdrem", va reblar.

Segons Tardà, "la república és a la volta de la cantonada" i va demanar no tenir "cap tipus de complex". En aquest sentit, va reivindicar que "la llengua castellana és tan catalana com la llengua catalana, perquè és la llengua parlada pels catalans" i va afegir que "només se salvarà la llengua catalana si proclamem la república".

"Mai ens hem rendit", va advertir Tardà, que va assegurat que Catalunya és "l'única nació sense Estat que ha patit un genocidi lingüístic i que té la llengua pràcticament salvada". "Hem de proclamar la república ràpid", va insistir el dirigent republicà, que va apuntar a un "doble repte: proclamar la república com més aviat millor i fer-ho bé".

Per la seva banda, el líder d'ERC al Congrés Gabriel Rufián va dir que el que fa ERC a Madrid és "cabrejar la gent". "Els diem veritats, posem un mirall davant de tota aquesta gent i es cabregen perquè es veuen molt lletjos", va afegir.