La candidata presidencial Keiko Fujimori ha guanyat les eleccions celebrades aquest diumenge al Perú, amb un 39,18 % dels vots, però haurà de disputar una segona volta en la qual el seu virtual rival serà l'exministre Pedro Pablo Kuczynski, quan es porta escrutat de manera oficial el 40,04% dels vots.

Keiko Fujimori, de 40 anys i filla de l'expresident Alberto Fujimori, no ha aconseguit superar el 50% dels vots que li haurien evitat haver de disputar una segona volta, que està prevista per al proper 5 juny,

L'exministre Pedro Pablo Kuczynski, del centredretà Peruanos Pel Kambio, ha obtingut el 24,25%, i la congressista Verónika Mendoza, de l'esquerrà Frente Amplio, el 16,57% en aquest segon recompte oficial.

Les dades oficials han confirmat els resultats que havien anunciat els sondejos de les empreses d'opinió al final de les eleccions, encara que va accentuar la distància en el segon lloc entre Kuczynski, de 77 anys, i Mendoza, de 35 anys. Els analistes esperen, però, que la distància entre aquests candidats es reduirà quan s'incrementi el recompte oficial dels vots de l'interior del país i de l'estranger.

Després de conèixer les dades del recompte ràpid que la donaven com a guanyadora, Keiko Fujimori va assegurar que la seva victòria i l'àmplia majoria que les enquestes donen al seu partit al Congrés expressen la voluntat de reconciliació dels peruans. "Aquest nou mapa polític que s'ha dibuixat ens mostra clarament que el Perú vol la reconciliació i no vol més baralles", va assenyalar Keiko.

En un discurs ofert a la seva seu de campanya, Fujimori va desitjar que la segona volta, sigui una disputa "amb idees, propostes". "Hem de tornar a trepitjar l'accelerador del creixement econòmic perquè arribi a les poblacions més allunyades, millorar les oportunitats d'educació, i sobretot perquè els peruans volem pau i tranquil·litat", va ressaltar Fujimori.

Record a les víctimes de l'atemptat

Fujimori va expressar, a més, les seves condolences als familiars de les víctimes que va deixar aquest dissabte una emboscada de membres residuals de l'organització terrorista Sendero Luminoso a una patrulla militar en la selva central del país, que va deixar deu morts, entre ells vuit militars i dos civils, a més de cinc ferits.

També Kuczynski es va dirigir al seu els seus seguidors i els va agrair pel seu vot. "Vull agrair a tots els que van votar, els que van votar per mi i van votar per uns altres" va indicar abans de dir que "la democràcia és escoltar l'opinió de tots." El candidat va dir que segons les enquestes a peu d'urna el seu partit va "a tenir un bon nombre de congressistes".

Al seu torn, a la seva arribada a Lima, Mendoza va declarar que sent "una gran alegria i un gran honor" després de la celebració dels comicis i va dir que els resultats preliminars de la votació han permès demostrar "en la pràctica, en els fets, que sí es pot." "Celebrem i agraïm que hem demostrat que sí es pot fer política d'una altra manera, que no té perquè imposar-se el poder dels diners", va assenyalar en dirigir-se als seus seguidors reunits a la plaça Bolognesi, al centre històric de Lima.

La candidata va dir que el seu partit, el Frente Amplio, "seguirà lluitant i treballant de manera sostinguda per demostrar que el poble peruà demana canvis profunds, canvis veritables".

Tant Mendoza, que parla quechua, com Keiko tenen molt vot entre els pobres i a les zones rurals, que representen el 22 % de l'electorat peruà, mentre que Kuczynski, també conegut com PPK, ho concentra en el sector urbà i les classes mitjanes i altes.