La secció tercera de l'Audiència de Barcelona jutja des d'aquest diluns el subinspector i l'escopeter dels Mossos acusats de disparar la bala de goma que va deixar cega d'un ull a Ester Quintana al final de la manifestació per la vaga general del 14 de novembre del 2012. Quintana va assegurar ahir que no té cap voluntat especial perquè els dos antiavalots jutjats ingressin a la presó, sinó que "es faci justícia".

Quintana va valorar positivament el fet que s'arribi a judici, en nom de totes les víctimes d'actuacions policials que no hi han pogut arribar, i va considerar que el "judici públic" i moral ja el té guanyat. Ara vol que les nou sessions serveixin per aclarir la veritat i, si es demostra que els dos agents "no saben fer la seva feina", que no tornin a treballar com a antiavalots. El fiscal demana dos anys de presó i quatre d'inhabilitació, per lesions imprudents, mentre que l'acusació, nou de presó i nou d'inhabilitació.

Les defenses demanen l'absolució al·legant que és impossible, per trajectòria física, que els seus clients disparessin el projectil que va impactar contra Quintana i apunten que podria haver estat un tercer agent, que va disparar un projectil viscoelàstic, el casquet del qual va ser trobat per la Guàrdia Urbana a prop del lloc dels fets.

El judici va despertar una gran expectació mediàtica i hi va haver problemes tècnics amb el so de la sala de vistes. Agents antiavalots van desplegar un ampli dispositiu a l'edifici de l'Audiència en previsió de possibles manifestacions contra els policies. De fet, als dos acusats se'ls va permetre esquivar la premsa en entrar i en sortir de l'edifici.

L'advocada de Quintana, Laia Serra, va mostrar la importància d'haver arribat a judici després de les dificultats posades pel "corporativisme" dels Mossos i pel fet que tinguessin tota la informació sobre els fets, però confia en la justícia. També va voler justificar la diferència de petició de pena entre ella i el fiscal, perquè considera que l'acció dels acusats no va ser una imprudència, sinó acció amb dol eventual. Quintana ja va arribar a un acord de responsabilitat civil amb Interior, quan el conseller ja era Jordi Jané, que la va indemnitzar amb més de 260.000 euros, però vol arribar al fons de la veritat per descobrir els autors del tret.

L'advocada de Quintana va intentar que la seva clienta, que declararà avui, pogués entrar a la sala de vistes durant la primera sessió del judici, però la fiscalia i les defenses s'hi van oposar, i els magistrats ho van rebutjar.

Els vídeos del 14-N

En la sessió també es van visionar vídeos gravats per càmeres de seguretat i manifestants en la vaga on es poden veure algunes protestes i també els instants de la lesió de Quintana al passeig de Gràcia, tot i no veure's clarament l'impacte a la víctima ni que els Mossos disparessin pilotes de goma.

Els vídeos que es van examinar van ser aportats per ciutadans i mitjans de comunicació que van captar imatges de la manifestació, que s'acabava d'acabar quan Quintana va quedar ferida, així com de la càmera de vigilància d'un banc pròxim al lloc dels fets.

Segons els vídeos, en els instants previs a l'accident nombrosos ciutadans caminaven tranquil·lament pel passeig de Gràcia, sense que actuessin grups d'esvalotadors ni es produís cap enfrontament amb les forces de seguretat. Les imatges proven que, entre els manifestants que es retiraven de la marxa, diversos furgons antiavalots dels Mossos van irrompre a gran velocitat pel passeig de Gràcia, moment en què se senten trets.