El rei Felip VI ha convocat una nova ronda de consultes amb els partits polítics per als pròxims 25 i 26 d'abril, segons ha informat la Casa Reial, coincidint amb els últims dies hàbils per fer efectiva una investidura. En un comunicat que ha penjat al seu web, la Casa Reial anuncia que el rei ja ha comunicat aquesta decisió al president del Congrés, Patxi López. La finalitat, apunta La Zarzuela, és constatar si la disposició dels representants li permet proposar un candidat a la presidència del govern espanyol que compti amb els suports suficients per obtenir el sí del Congrés, o, en cas contrari, "procedir a la dissolució de les dues cambres i a la convocatòria d'unes noves eleccions generals en el moment en que constitucionalment correspongui i amb l'aval del president del Congrés".

La decisió del monarca arriba un cop el PSOE ha donat per finalitzades les negociacions per fer possible el govern de Pedro Sánchez i totes les formacions han iniciat ja els preparatius per a unes noves eleccions. Serà l'última oportunitat per a una entesa que permeti la proclamació d'un candidat i la seva investidura al ple del Congrés.

Segons el comunicat de la Casa Reial, el rei i el president del Congrés han acordat que el 21 d'abril Patxi López farà arribar al monarca la relació dels representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i aquest mateix dia La Zarzuela comunicarà al Congrés les dates en que seran rebuts.

En el cas que les consultes concloguin amb una proposta de candidat a la presidència del govern, el president del Congrés convocaria un ple per a la investidura. En cas contrari, el rei "procediria en els termes previstos a l'article 99,5 de la Constitució a la dissolució de les cambres i a la convocatòria d'unes noves eleccions generals".