L'associació Llengua i República i el Grup Koiné, impulsors d'un manifest que reclama que el català tingui l'estatus de "llengua territorial de Catalunya", van assegurar ahir que mai no han exigit l'oficialitat única del català en una Catalunya independent.

El dia 31 de març, aquestes entitats van presentar a la Universitat de Barcelona el manifest "Per un veritable procés de normalització lingüística en la Catalunya independent", que reivindica que el català sigui la "llengua vertebradora i integradora" d'una societat formada per gent d'orígens diversos, un document subscrit per 275 persones de diferents àmbits acadèmics i culturals. El manifest indica que "la idea bonista que dues llengües es poden mantenir en igualtat de condicions és falsa", i considera que, per contra, "una és la subordinada i l'altra és la subordinant".

En el document indiquen que és "urgent" que hi hagi "una presa de consciència del problema social que constitueix per a la societat catalana la descomposició lingüística creada per la dominació espanyola, una consciència que ara no existeix en la majoria dels ciutadans i en molts dirigents polítics". Reclamen que si Catalunya és algun dia independent es "restitueixi" el català en l'"estatus de llengua territorial de Catalunya" i que es "reverteixi" la "pràctica de la subordinació sistemàtica i generalitzada de l'ús del català (o de l'occità) a l'ús del castellà".