El Grup Koiné nega que el seu manifest proposi el "monololingüisme" o l´"oficialitat única" del català

14.04.2016 | 00:00

L'associació Llengua i República i el Grup Koiné, impulsors d'un manifest que reclama que el català tingui l'estatus de "llengua territorial de Catalunya", van assegurar ahir que mai no han exigit l'oficialitat única del català en una Catalunya independent.
El dia 31 de març, aquestes entitats van presentar a la Universitat de Barcelona el manifest "Per un veritable procés de normalització lingüística en la Catalunya independent", que reivindica que el català sigui la "llengua vertebradora i integradora" d'una societat formada per gent d'orígens diversos, un document subscrit per 275 persones de diferents àmbits acadèmics i culturals. El manifest indica que "la idea bonista que dues llengües es poden mantenir en igualtat de condicions és falsa", i considera que, per contra, "una és la subordinada i l'altra és la subordinant".
En el document indiquen que és "urgent" que hi hagi "una presa de consciència del problema social que constitueix per a la societat catalana la descomposició lingüística creada per la dominació espanyola, una consciència que ara no existeix en la majoria dels ciutadans i en molts dirigents polítics". Reclamen que si Catalunya és algun dia independent es "restitueixi" el català en l'"estatus de llengua territorial de Catalunya" i que es "reverteixi" la "pràctica de la subordinació sistemàtica i generalitzada de l'ús del català (o de l'occità) a l'ús del castellà".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Boira i mínimes entre els 8 i els 13 graus durant aquest divendres

Les màximes es mouran entre els 18 i els 23 graus a les hores centrals del dia

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

El nombre de demandes es manté al Berguedà i augmenta lleugerament a l'Anoia

Les demandes de dissolució matrimonial al Bages i al Moianès disminueixen un 8,5%

Les xifres es mantenen a l´Anoia i augmenten un 15% al Berguedà

Rajoy no és investit en primera votació en votar ´no´ la meitat de diputats

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema