L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha reobert en la seva ponència base que serà votada diumenge a Manresa el debat sobre la "llista única" independentista davant l'eventualitat d'unes noves eleccions generals el juny.

L'ANC celebra diumenge que ve al pavelló del Nou Congost una assemblea general ordinària en la qual hi ha previst debatre la ponència-full de ruta 2016-2017, però també una reforma dels Estatuts per agilitar el funcionament de l'entitat. En concret, en la proposta sobre els Estatuts es propugna augmentar la representació territorial, reconèixer les assemblees a l'exterior i, sobretot, estendre els mandats dels càrrecs electes d'un a dos anys, a més de possibilitar que president i vicepresident siguin elegits per sufragi universal dels socis i no per delegació des del secretariat.

En una altra assemblea general posterior, prevista per al 9 de maig, l'ANC celebrarà eleccions per renovar el secretariat nacional, i ja amb els nous estatuts en vigor s'espera que tornin a intensificar-se les tensions internes dels últims anys per la influència dels partits en els diversos sectors.

Pel que fa a la ponència-full de ruta que es debatrà diumenge, l'aspecte més polèmic és el punt sis del text, en què s'aborda la possibilitat de reeditar una llista unitària independentista a l'estil de Junts pel Sí per al cas que s'hagin de repetir les eleccions generals.

El secretariat de l'ANC ha assumit la tesi del sector més pròxim a CDC i a l'actual president de l'entitat, Jordi Sànchez, i en la redacció s'expressa la voluntat de "promoure la formació d'una candidatura de la màxima unitat independentista". Però el rebuig que suscita la "llista única" en altres sectors de l'ANC, especialment els més pròxims a ERC i a la CUP, ja s'ha expressat clarament en una gran part de les esmenes presentades.

En la desena d'esmenes al punt 6, assemblees territorials diverses qüestionen la "llista única" i proposen un redactat alternatiu o simplement demanen la supressió d'aquest punt. Les assemblees de Lloret, Arenys de Mar, Sitges, Gavà i Castelló d'Empúries proposen modificar el punt, però és l'esmena número 18 la més secundada, en ser presentada conjuntament per Pineda de Mar, Sant Pere de Ribes, Eixample Esquerra de Barcelona i Gavà.

En aquesta esmena, es demana la supressió del punt 6 després d'advertir que reobrir el debat sobre la "llista única", que ja es va produir abans de les eleccions del 27-S, suposa enfrontar els independentistes, "caure en jocs polítics partidistes", "confondre" el paper de l'ANC i entrar en contradicció amb l'objectiu d'ampliar la base social de l'independentisme. En altres esmenes, s'apunta que "està provat que la diversificació de les ofertes electorals mobilitza més quantitat de vot" i es deixa constància que "ningú no pot afirmar taxativament que l'opció de JxS a les eleccions catalanes hagi estat millor que la participació individual de cadascun dels partits".

L'ANC de Vidreres secunda la postura de la CUP de no presentar-se a unes eleccions generals i afirma que "cal buscar una alternativa en la qual els partits independentistes no participin en unes eleccions al Regne d'Espanya". Però el punt 6 no només genera polèmica pel debat de la "llista única", sinó també perquè en un altre apartat es deixa oberta la possibilitat d'acceptar un referèndum d'autodeterminació si l'Estat espanyol es compromet a convocar-lo "a curt termini". Cinc esmenes intenten puntualitzar la redacció per precisar-lo o suprimir-lo, cosa que reflecteix que aquesta qüestió també suscita discrepàncies.