Hisenda ha multat l'expresident del Govern espanyol José María Aznar amb 70.403,6 euros. La maquinària de l'Agència Tributària (AEAT) es va posar en marxa fa dos anys per aclarir si el referent del Partit Popular en la dècada dels 90 i de principi del segle -Aznar va accedir a la presidència el 1996 i la va deixar el 2004- havia utilitzat una societat instrumental per estalviar-se pagar la meitat dels impostos. La investigació va concloure que sí, de manera que Hisenda va acabar sancionant l'expresident, que a banda de pagar els més de 70.000 euros de multa, s'ha vist obligat a regularitzar 199.052,19 euros més per d'altres irregularitats comeses els exercicis 2011 i 2012.

Cristóbal Montoro, titular de la cartera d'Hisenda i Administracions Públiques -que ja va dirigir el ministeri del qual depèn l'erari públic entre els anys 2002 i 2004 sota el mandat, precisament, d'Aznar- va evitar ahir confirmar la sanció a qui va ser el seu cap polític, que diverses informacions periodístiques donaven ahir per segura.

El ministre, en una conversa informal amb periodistes al Congrés dels Diputats, va admetre haver-se reunit amb Aznar la tardor passada. Van mantenir una conversa "normal", va explicar, i en cap cas en la trobada es va parlar de la multa, va afegir. La trobada va ser revelada ahir pel diari digital Okdiario, que parlava d'una reunió "tensa" entre ambdós polítics. Interpel·lat per aquesta qüestió, Montoro, a banda de deixar clar que Hisenda pot investigar tots els ciutadans, amb independència quina sigui la seva condició, va exposar que es reuneix amb molta gent, però que com a ministre mai parla "amb ningú" d'assumptes tributaris personals.

En aquest context, fonts properes a l'expresident citades per Okdiario van explicar que la multa és un afer antic, ja que en l'exercici fiscal del 2013 Hisenda va requerir a Aznar la documentació relativa als exercicis 2009 i 2010, que va ser aportada i que va permetre que l'assumpte es tanqués "amb conformitat". Montoro, per la seva part, es va limitar a assenyalar que hi ha coses que no li agraden del seu partit però que ell es manté en el seu lloc, "quadrant els comptes", en condició de ministre d'Hisenda en funcions.

El PSOE, davant del cas, va demanar la compareixença de Montoro al Congrés. Vol que expliqui el contingut de la reunió amb Aznar i si aquesta va tenir alguna relació amb la multa d'Hisenda. Podemos, per la seva banda, a través del portaveu al Congrés, Íñigo Errejón, considera "especialment greu" que un expresident, que ha de ser "exemplar", hagi estat sancionat per l'AEAT.