El síndic vol prohibir les pistoles elèctriques contra alienats mentals

14.04.2016 | 00:00

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va alertar ahir al Parlament que les pistoles elèctriques no s'haurien d'utilitzar contra persones que estiguin amb una alienació mental, encara que fos transitòria, perquè els podrien causar danys importants, o fins i tot la mort, i seria injust per a una persona que en un moment determinat no comprèn una ordre policial.
Ribó va explicar al Grup de Treball sobre l'ús policial de pistoles elèctriques que no hi ha informes concloents sobre les conseqüències per a la salut d'aquestes armes, però va alertar que sí que hi ha evidències que no s'haurien d'utilitzar contra persones vulnerables com infants, ancians, embarassades, malalts del cor o drogades, a més dels que pateixen alguna afecció mental greu. En cas de dubte sobre alguna d'aquestes circumstàncies, se n'hauria de descartar l'ús. Es dóna la circums-tància que aquestes pistoles s'han usat a Catalunya en més d'una ocasió contra persones alienades mentalment i és un dels exemples que els sindicats policials posen per justificar la seva compra i regulació.
En la seva compareixença, la primera del grup de treball, el síndic va explicar l'informe que ja va presentar públicament fa unes setmanes i en va reiterar les conclusions. Així, aquestes armes tampoc no s'haurien d'usar per obligar a complir ordres policials, durant les detencions o en manifestacions, excepte si hi ha un risc elevat i immediat per a la vida d'alguna persona. Ribó va remarcar la posició del Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura del Consell d'Europa (CPT), que mostra preocupació per l'ús abusiu que es pugui fer de les pistoles elèctriques. Tem que, pel fet que no són armes letals, es premi el gallet amb més facilitat que amb les pistoles tradicionals. Per aquest motiu, va elaborar uns estàndards adreçats als estats membres del Consell d'Europa. El síndic, a més, va alertar que el Govern català desconeix el nombre de policies locals que disposen i fan ús de les pistoles elèctriques i tampoc no ha pres cap mesura per garantir-ne el control.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

VÍDEO: Albert Rivera, a Pablo Iglesias: ´Quin gilipolles!´

El president de Ciutadans ha estat enxampat per les càmeres de televisió insultant el líder de Podem

Iglesias ataca el PP, PSOE i C´s pel seu paper ´marginal´ a Catalunya i a Euskadi

Iglesias ataca el PP, PSOE i C´s pel seu paper ´marginal´ a Catalunya i a Euskadi

El líder d'Units Podem ha atacat l'immobilisme de les tres formacions sobre ambdós territoris

Rajoy anuncia la suspensió de la prova de les revàlides

Rajoy anuncia la suspensió de la prova de les revàlides

El líder del PP reclama en la seva rèplica un gran pacte d'Estat en Educació

Hernando avisa Rajoy que el PSOE li farà d´oposició

Hernando avisa Rajoy que el PSOE li farà d´oposició

El portaveu socialista afirma que l'abstenció del partit és només per a la investidura, i no per...

Enllaços recomanats: Premis cinema