La Generalitat ha recaptat 11,3 milions d'euros, tres més dels previstos, amb la primera liquidació anual de l'impost sobre habitatges buits, que han fet efectiu un total de 198 entitats financeres i immobiliàries per tenir pisos deshabitats més de dos anys sense causa justificada.

La recaptació ha estat superior a l'estimada inicialment pel Govern, que va ser de 8 milions d'euros, perquè al final han estat més els pisos buits als quals s'ha aplicat el pagament de la taxa, segons ha explicat la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, en roda de premsa.

Aquests 11,3 milions d'euros permetran ara a la Generalitat adquirir més de 260 habitatges per destinar-los a lloguer social en aquells 72 municipis on hi ha una alta demanda acreditada.

L'executiu català va aprovar el mes de febrer passat el reglament que desplega l'impost sobre habitatges buits, que té l'objectiu de reduir el volum d'immobles sense ocupar i incrementar els recursos per al lloguer social.

Aquest impost grava l'incompliment de la funció social de la propietat d'immobles buits i els ingressos que es derivin han de servir a la Generalitat per ampliar la partida destinada a la compra de pisos de lloguer social, evitant així que habitatges procedents d'execucions hipotecàries acabin en mans de fons d'inversió internacionals.