Segons informava ahir la capçalera digital Okdiario, l'Agència Tributària (AEAT) ha sancionat les irregularitats de l'expresident del govern José María Aznar com una infracció greu per haver cobrat les seves activitats professionals a través d'una empresa, pagant l'impost de societats en lloc del que li corresponia, l'IRPF. Aznar hauria vulnerat la Llei General Tributària, la Llei de l'Impost de Societats i el Codi de Comerç quan va utilitzar la societat instrumental Famaztella SL (Família Aznar Botella) per estalviar-se la meitat dels impostos.

D'aquesta manera va tributar els ingressos que percep per publicar llibres i pronunciar conferències amb un tipus impositiu del 25% a través de l'Impost de Societats, en lloc de fer-ho en l'IRPF: com a resident a Madrid, li corresponia pagar el 44,9% el 2011 i el 51,9% el 2012. La legislació tributària espanyola només permet aquesta pràctica si es valora adequadament l'aportació que el soci fa a la societat, a preus de mercat. En el cas de Famaztella, hauria d'haver computat com a despesa almenys el 85% dels ingressos obtinguts per la publicació dels llibres de l'expresident del govern. És a dir, la societat familiar havia d'abonar aquesta quantitat a José María Aznar, perquè tributés al tipus impositiu ordinari de l'IRPF. En no fer-ho així, Aznar va vulnerar el Codi de Comerç i l'article 18 de la Llei de l'Impost de Societats, que regula les operacions vinculades entre societats i socis.

En canvi, com assenyalen els experts en dret tributari consultats per Okdiario, en cap cas Aznar podia facturar els honoraris de les conferències a través de Famaztella. Es tracta d'una activitat professional lligada a la personalitat de qui les pronuncia, per la qual cosa no pot considerar-se com un servei prestat per una societat mercantil.