El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va titllar ahir de "senzillament inaplicable" l'exigència d'Hisenda a la Generalitat que aprovi una "no disponibilitat de crèdit" per tallar el seu dèficit públic, i va negar que estigui "plantant" el ministre Cristóbal Montoro per no acudir avui al Consell de Política Fiscal i Financera.

En roda de premsa, el també conseller d'Economia es va referir així a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFyF) d'avui, una trobada en què el conseller Raül Romeva representarà la Generalitat i que està marcat per la polèmica carta enviada per Hisenda a diverses comunitats, entre elles Catalunya, per forçar-les que redueixin el seu dèficit. Montoro va remetre recentment una carta a la Generalitat en la qual advertia que aplicaria "mesures coercitives" si no complia l'objectiu del dèficit i en la qual li donava 15 dies per efectuar una "retenció" de la disponibilitat del crèdit amb l'objectiu de complir-lo.

Preguntat diverses vegades per si la Generalitat aprovarà aquesta mesura, Junqueras es va limitar a assegurar que el ministeri no ha facilitat ni els criteris ni les xifres necessàries per adoptar aquesta mesura, de manera que és "impossible" dur-la a terme. "No es pot prendre una mesura sobre una quantitat que ningú no t'especifica, amb uns criteris no especificats i amb unes referències quantitatives que són simples estimacions", va dir el titular d'Economia.

En qualsevol cas, Junqueras va recordar que el 90% de la despesa de la Generalitat és finalista, de manera que ja està compromesa, i va afegir, en ser preguntat per si el preocupava les mesures que podria adoptar Hisenda en cas d'incompliment de les seves demandes: "Ens hauria de preocupar prendre decisions inassumibles".

Precisament ahir va transcendir que Junqueras ha respost, també per carta a la missiva d'Hisenda, en aquest sentit per subratllar que l'objectiu de dèficit assignat a les comunitats per a 2016, que és del 0,3% del PIB, resulta "inassumible". En aquesta línia, el conseller d'Economia va recordar que la Generalitat considera injust el repartiment del dèficit fet per l'Estat, i va assegurar que no només l'anomenada Autoritat Fiscal -AiREF- coincideix en això amb la Generalitat, sinó que "també el comissari europeu d'Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici, "ens dóna la raó", va remarcar.

Respecte a la seva absència avui al CPFyF, Junqueras va assegurar que s'explica perquè tenia compromesa ja per a aquell dia una reunió amb empresaris a Roma, "i era important mantenir aquests compromisos". En aquest punt, fonts del departament d'Economia han precisat a Efe que Junqueras es veurà amb empresaris italians amb interessos a Catalunya i amb directius catalans amb interessos a Itàlia, encara que no han volgut donar més detalls de la reunió. "Raül Romeva és la persona perfectament adequada" per estar en el CPFyF per les seves "atribucions competencials", va dir Junqueras.