El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar, ahir al migdia, poques hores abans que es reunís el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), una retallada de 2.000 milions d'euros en el pressupost de l'administració general de l'Estat per al 2016. Aquesta és la resposta de l'executiu espanyol a l'incompliment dels objectius de dèficit de l'any passat, que se saldarà amb una retenció de crèdit que, segons el ministre, no afectarà ni la despesa social ni la seguretat. Montoro va recordar que les comunitats autònomes que no van complir el sostre de dèficit també hauran d'aplicar retallades als seus pressupostos. Per això, fa una setmana va enviar una carta sol·licitant una resposta dels consellers d'Economia abans de quinze dies.

"Hem incomplert, així que comencem a aplicar-nos els plans d'estabilitat corresponents", va indicar. El ministeri d'Hisenda tot just comença a elaborar el pla de retenció de crèdit per adaptar-se a la nova situació i, per tant, Montoro no en va donar detalls, però va assenyalar que els 2.000 milions es retallaran de la disponibilitat de crèdit de tots els ministeris de manera proporcional.

El ministre va recordar que les comunitats autònomes incomplidores, entre les quals Catalunya, hauran d'actuar de la mateixa manera. Precisament aquesta qüestió es va abordar al CPFF, sobre el qual Montoro ja va anticipar hores abans que en la reunió no es prendrien decisions concretes; més encara, va avançar que "aviat" tornarà a convocar el CPFF per parlar dels sostres de dèficit. Malgrat que diverses autonomies, com Catalunya, ja han explicat que no aplicaran noves retallades i, de moment, s'han negat a presentar el pla de no disponibilitat de crèdit que els exigeix el ministeri. Abans d'entrar a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, el conseller d'Afers Exteriors i de Relacions Institucionals, Raül Romeva -que hi acudia en substitució del vicepresident Oriol Junqueras, de viatge oficial a Roma-, ja advertia que la Generalitat "no aplicarà" les noves retallades que el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques en funcions, Cristóbal Montoro, pretén que les comunitats posin en marxa per eixugar el seu dèficit. "Veurem com ho planteja, però insistim que això és inaplicable, no ho aplicarem, perquè el que no podem és posar en risc els drets elementals, el dret a la salut, a l'educació i a la Seguretat Social, i per tant tot allò que tingui a veure amb garantir els drets de les persones ho defensarem", va sentenciar.