El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, es reunirà el proper dimecres amb el president del govern central, Mariano Rajoy, que diu que anirà a la cita obert a "escoltar". Ahir encara es negociava el contingut exacte de la reunió. "Escoltaré Puigdemont, com tots els presidents de comunitats autònomes, sense ordre del dia fixat i, com sempre, obert a escoltar", va escriure el cap del govern espanyol a Twitter.

Després de setmanes d'apel·lacions al diàleg des de Moncloa i la Generalitat, el director del Gabinet de la Presidència del Govern, Jorge Moragas, va rebre fa uns quants dies un correu electrònic del director de l'Oficina del President de la Generalitat, Josep Rius, proposant aquesta reunió, que s'ha concretat per a les 17.30 hores de dimecres de la setmana que ve.

Abans de l'anunci, la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, havia explicat ahir mateix després de la reunió del Consell de Ministres que l'Executiu i la Generalitat estaven "intentant quadrar les agendes" de Rajoy i Puigdemont per fixar la data de l'entrevista i el seu contingut. I la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, havia assegurat també que la Generalitat i la Moncloa ja tenien algunes dates "identificades" que esperaven tancar aviat.

Després de fixar finalment la data, fonts de la Generalitat van indicar ahir que els gabinets de Mariano Rajoy i Carles Puigdemont estan negociant els temes a tractar en la reunió. En el marc d'aquesta negociació, Puigdemont desitja abordar amb Rajoy, segons les mateixes fonts, quatre grans eixos, entre ells la relació entre Catalunya i Espanya en el marc del full de ruta sobiranista a partir del resultat de les urnes de les catalanes frl 27-S, amb majoria independentista. En segon lloc, el President català vol parlar de la carpeta social, en concret sobre reivindicacions com el repartiment dels límits de dèficit per evitar més retallades, el conflicte per la suspensió de les mesures de la Generalitat davant la pobresa energètica i el model de finançament autonòmic.

El tercer bloc fa referència a la petició de compliment per part de l'Estat del contingut de l'Estatut, com la inversió derivada de la disposició addicional tercera, o de les sentències sobre conflictes de competències que han estat favorables a la Generalitat.

En aquest context, Carles Puigdemont planteja traslladar a Mariano Rajoy la seva petició de "desjudicialitzar" la relació política entre la Generalitat i el govern central, davant les reiterades batalles legals entre els dos execu-tius que han acabat sovint al Tribunal Constitucional.