La presidenta brasilera, Dima Rousseff, ha quedat a un pas d'enfrontar-se a un judici polític per a la seva destitució, després que la Cambra de diputats hagi decidit per 367 vots a 137 que el procés tiri endavant, ara al Senat. L'oposició ha donat una prova de força, superant amb escreix els dos terços preceptius (342) que precisava, mentre que l'oficialisme ha quedat lluny dels 172 vots que haguessin arxivat el procés.

El resultat s'ha donat a conèixer després d'una votació d'unes set hores i una marató de debats que havia començat divendres passat i que va continuar en forma ininterrompuda fins aquesta matinada.

L'acusació es fonamenta en unes maniobres comptables il·legals per maquillar els resultats del govern els anys 2014 i 2015, modificar pressupostos mitjançant decrets i acumular deutes i contractar crèdits amb la banca pública. La pròpia Rousseff ha negat aquestes acusacions, al mateix temps que la seva defensa les ha qualificat de meres "faltes" administratives que no bastarien per a una destitució, per la qual cosa han repetit que Brasil s'enfronta a "un cop d'estat".

Després de la votació, aquest mateix discurs ha sigut repetit per l'advocat general de l'Estat, José Eduardo Cardozo, qui ha insistit que "no hi ha un argument que posi en dubte l'honestedat de la presidenta". Cardozo ha afegit que Rousseff ha rebut el resultat amb "indignació i tristesa", però ha garantit que la garrotada "no abatrà" a la mandatària, donant a entendre que el govern podria intentar una anul·lació del procés davant la Cort Suprema, malgrat que el tribunal va avalar la setmana passada la seva legalitat.

El constant advertiment sobre un "cop d'estat" i una "ruptura democràtica" arran del resultat de la votació no ha arrelat entre els diputats, una majoria qualificada dels quals ha coincidit que aquestes maniobres comptables suposen un "crim de responsabilitat", que és com la Constitució defineix les causes per a la destitució d'un mandatari.

Una vegada superat el tràmit en la Cambra de diputats, el Senat haurà de crear en les properes 48 hores una comissió especial, que analitzarà les acusacions i emetrà un semblar que serà remès al ple dels seus 81 membres. Aquest procediment pot demorar uns quinze o vint dies, per la qual cosa el ple de la Cambra alta haurà de ser convocat al voltant del 10 de maig per decidir sobre l'obertura del judici polític, que serà iniciat si ho recolza una majoria simple de 41 senadors. Si fos així, al mateix moment en què s'aprovi el procés, la mandatària haurà de deicar el càrrec durant els 180 dies que tindrà el Senat per al tràmit.

El seu lloc, llavors, seria ocupat durant aquest període pel vicepresident Michel Témer, líder del Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB), que fa dues setmanes va trencar amb el govern i es va posicionar a favor del "impeachment". En els últims dies, Témer va acabar de distanciar-se de Rousseff, sobretot quan per un suposat "error" va difondre un àudio en el qual donava com un fet que la caiguda de la mandatària i traçava les línies mestre del seu eventual govern.

Si el procés acaba amb la destitució, Témer haurà de completar el mandat que venç l'1 de gener de 2019, encara que també està sota amenaça d'un judici polític per acusacions similars a les quals pesen contra Rousseff.