L'Equador ha elevat a 413 el balanç provisional de víctimes mortals a causa del terratrèmol que va assotar el país dissabte passat. Tot i així, les autoritats auguren que la xifra seguirà creixent a mesura que passin les hores, ja que moltes persones segueixen atrapades sota muntanyes de runa.

Els esforços se centren en la cerca i rescat de supervivents 72 hores després del sisme, qualificat pel govern com la catàstrofe més gran ocorreguda al país en els últims 67 anys. Es calcula que, a banda de les víctimes mortals, el nombre de ferits puja com a mínim a 2.068.

La majoria de les víctimes són de nacionalitat equatoriana, tot i que també s'han comptabilitzat de moment set colombians, un nord-americà, tres cubans i una dona i un nen canadencs.

En les últimes hores s'ha instensificat l'enviament d'ajuda a les zones afectades, principalment a les províncies de Manabí, Esmeraldas i Santa Elena, declarades en emergència al costat de Guayas, Santo Domingo de los Tsáchilas i Los Ríos.

Enmig d'escenes de desolació i del temor a les rèpliques, pràcticament ningú dorm a les cases que encara queden en peus. Com a alternativa es converteix en llit el vehicle i fins a les voreres dels carrers i els parcs, qualsevol opció que eviti el risc de tenir sobre el cap un sostre que pugui esfondrar-se.

En diverses localitats, a més a més, la possibilitat de trobar-se en situació de manca de provisions ha fet que desenes d'equatorians fessin cues als supermercats, en els quals s'acusa ja un augment dels preus en productes bàsics com l'aigua, que ha arribat a quintuplicar el seu valor.

La desitjada ajuda humanitària està arribant a la zona castigada pel sisme des de tots els punts del país, on s'han multiplicat els centres de recepció d'aigua, aliments, carpes, mantes i medicines i altres productes. En aquest sentit, al Parque de la Carolina, al centre-nord de Quito, s'ha instal·lat un centre d'apilament al que acudeix la gent amb carro propi, en taxis o en autobusos carregant queviures, aigua, mantes, roba, matalassos o medicines.

Resposta internacional

La catàstrofe ha disparat també la solidaritat internacional que s'ha evidenciat per mitjà, no només de missatges de suport, sinó d'enviaments d'ajuda des de més d'una dotzena de països d'Europa i Amèrica, a més d'organismes internacionals i organitzacions no governamentals.

El president equatorià, Rafael Correa, va recórrer aquest dilluns les ciutats més castigades de la zona i va dir que la seva reconstrucció "necessitarà anys", però va assegurar que la nació superarà la catàstrofe que viu. El mandatari també va destacar que és necessari un rigor més estricte en les normes de construcció perquè "molts edificis" es van esfondrar "per mala construcció" i va confiar que, de la "dolorosíssima experiència" del terratrèmol, s'extreguin "lliçons per al futur".

El terratrèmol es va produir a les 18.58 hora local del dissabte (23.58 GMT), entre els balnearis costaners de Cojimíes i de Pedernales, a la província de Manabí i confrontant amb la veïna Esmeraldas, que també va sentir l'impacte de les rèpliques.