Un mínim de 235 persones van morir i 1.557 van resultar ferides a causa del terratrèmol de 7,8 graus de l'escala de Richter que va sacsejar el nord-oest de l'Equador a les 18:58 hora local, prop de la mitjanit en hora catalana. La xifra, però, es preveu que creixi, i és que des del primer terratrèmol fins ahir a la nit s'havien registrat 189 rèpliques de diversa intensitat, entre els balnearis costaners de Cojimíes i de Pedernales, a la província de Manabí i tocant a la veïna Maragdas.

Després del desastre, el govern equatorià va declarar l'estat d'emergència a les províncies de Maragdas, Manabí, Guayas, Santo Domingo dels Tsáchilas, Los Ríos i Santa Elena, així com l'estat d'excepció en tot el territori nacional.

El vicepresident de l'Equador, Jorge Glas, va qualificar de "catàstrofe" el que va passar en certes zones de la costa equatoriana. El govern es va veure obligat a alliberar 300 milions de dòlars del fons de contingència per fer front a la situació. A la costa sud de l'Equador es van desplomar almenys sis estructures i en tot el país set carreteres seguien ahir tallades o amb problemes de circulació. Per a diverses tasques, el govern equatorià va mobilitzar 10.000 efectius de les forces armades i 4.600 policies a les zones afectades.

"És una tragèdia que estem afrontant, ja arriba més força pública, avituallament, aigua, seguretat; estem tractant de restablir el servei públic d'electricitat en algunes parts de la ciutat. Estem en una situació de catàstrofe en algunes parts de Portoviejo, en algunes parts de Manta", va dir a la televisió Teleamazonas. Amb tot, Glas va demanar unitat, força i fe als equatorians i, en nom del president de l'Equador, Rafael Correa, es va solidaritzar amb les famílies de les víctimes del terratrèmol.

El terratrèmol, que és considerat ja un dels més virulents de tot Llatinoamèrica, va coincidir amb el viatge de retorn d'Europa que el govern havia endegat.

Diverses empreses de refineria del país van haver de suspendre el servei. És el cas, per exemple, d'Esmeraldas, la principal del país, que va reprendre l'activitat després que fos suspesa com a mesura de precaució.

El terratrèmol va provocar també l'arribada d'una important onada a les costes del nord del Perú, motiu pel qual aquest país va declarar alarma de tsunami. Tot i això, una hora més tard, el país veí va cancel·lar-ne l'alarma.

El ministre d'Afers Exteriors d'Espanya, José Manuel García-Margallo, va confirmar ahir que tres cooperants espanyols que eren a l'Equador van ser trobats en perfecte estat i que es van incorporar a les tasques d'ajuda.

García-Margallo va explicar també que, fins llavors, no hi havia cap constatació d'espanyols entre els morts, "però no és descartable", davant l'elevat nombre d'equatorians amb doble nacionalitat.