Convergència va insistir ahir a defensar una candidatura unitària de les forces independentistes si finalment hi ha unes noves eleccions generals, un debat que segons ERC "distreu" l'atenció i "no ajuda" el procés sobiranista.

L'endemà que l'assemblea general de l'ANC aprovés a Manresa el seu full de ruta 2016-2017, en què demana "unitat política" però sense arribar a proposar una "llista única" independentista si cal repetir les eleccions generals al juny, CDC va tornar a posar sobre la taula aquesta idea.

El diputat Francesc Homs, cap visible de CDC al Congrés, va defensar una llista única amb totes les forces independentistes i va mostrar el seu "respecte" davant la posició de l'ANC, que considera "neutra" perquè "deixa en mans dels partits" la solució final.

Ja abans de les eleccions generals del 20 de desembre, CDC va plantejar a ERC la possibilitat de repetir la coalició de Junts pel Sí, la força més votada en els comicis catalans del passat 27 de setembre, però els republicans van apostar per concórrer amb llistes separades i, de fet, es van situar com a segona força a Catalunya, per davant de socialistes i convergents.

Homs, portaveu de la coalició Democràcia i Llibertat al Congrés, va insistir en la necessitat d'una llista unitària amb ERC que inclogui "a tots els que vulguin estar-hi", sense excloure la CUP i va assegurar que el perfil de la persona que podria encapçalar la candidatura no seria un problema: "Segur que no ens encallaríem en això". També Demòcrates de Catalunya, partit coalitzat amb Convergència al Congrés sota el paraigua de Democràcia i Llibertat, proposa formar una candidatura unitària que inclogui CDC, ERC i fins i tot la CUP, si hi ha eleccions generals el juny, i no es tanca al fet que la pugui encapçalar una figura d'Esquerra.

No obstant això, des d'ERC la idea no va ser rebuda precisament amb entusiasme i va demanar posposar el debat fins que es confirmi si hi haurà o no eleccions el 26 de juny. "Només obrirem el debat el dia en que siguin convocades les eleccions", va assenyalar el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, que va destacar que, malgrat haver concorregut per separat el 20D, CDC i ERC han mantingut la "unitat d'acció pel que fa al procés". "No crec que Francesc Homs tingui res que recriminar a ERC, ni nosaltres a ells", va apuntar.

El portaveu adjunt de Junts pel Sí i diputat d'ERC, Roger Torrent, va ser encara més explícit a l'hora d'expressar el seu desgrat amb la discussió sobre la "llista única". "Hi ha debats que no ens ajuden i que ens distreuen. Ens hem de centrar en la feina que tenim ara i no ocupar-nos de qüestions que poden distreure'ns", va afirmar. Segons Torrent, "ara no és el moment de parlar-ne" perquè les eleccions generals no han estat convocades i "ja hi haurà temps per plantejar com ampliar la base social de l'independentisme".