En Comú Podem ha traslladat al PSC un document en el qual li proposa, en el marc de les negociacions per formar Govern a Espanya, la celebració d'un referèndum d'independència a Catalunya amb dues possibles vies per a la secessió.

Segons va confirmar el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, en una entrevista a Catalunya Ràdio després d'una informació del diari Ara, la proposta inclou dues possibles preguntes de resposta binària, sí o no, i les dues encapçalades per la frase: "Està d'acord que Catalunya sigui un estat independent?". Aquesta pregunta està completada amb dues opcions diferents: arribar a la independència pels "procediments legals pertinents" o bé a través d'una "reforma constitucional". En Comú Podem va fer arribar aquest document al PSC fa deu dies, en la reunió que van mantenir el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, amb Domènech. El cap de llista d'En Comú Podem al Congrés va explicar ahir que després d'aquella reunió no s'ha tornat amb el PSC ni tampoc han tingut cap notícia de com el PSOE ha reaccionat a les seves propostes. "A la reunió ni Miquel Iceta ni el PSC ens van dir que les preguntes proposades no tinguessin recorregut. Però el problema no és si Miquel Iceta veu bé o no les preguntes del referèndum, sinó si el PSOE pot assumir-les", va explicar Domènech.

Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, va rebutjar el referèndum "per trencar" d'En Comú Podem, encara que valora la "claredat" de les preguntes proposades i l'"esforç sincer" per "encaixar" aquesta eventual consulta en la Constitució.

En roda de premsa a la seu del PSC, Iceta va deixar clar que "és un plantejament que el PSC no comparteix", ja que la seva formació és favorable a un referèndum per a l'"acord" -en referència al referèndum entre tots els espanyols per validar una reforma constitucional-, mentre que la proposta d'En Comú Podem seria "per trencar". "No es tracta d'una millor pregunta, sinó de l'objectiu desitjat", va dir Iceta, que va subratllar que PSOE i PSC comparteixen un mateix plantejament polític, el d'un "referèndum constitucional per a l'acord i per renovar l'acord entre pobles d'Espanya".

Per part d'ERC, el seu portaveu al Congrés, Joan Tardà, va considerar ahir "ridícul" començar a debatre sobre la pregunta que hauria de tenir un hipotètic referèndum d'autodeterminació vinculat a una reforma Constitucional, perquè "ni PP ni PSOE ni Ciutadans l'acceptaran".