El jutge Santiago Pedraz va decretar ahir presó sense fiança per als màxims responsables de Manos Limpias i Ausbanc, Miguel Bernad i Luis Pineda, respectivament, als quals atribueix quatre xantatges perquè el sindicat retirés acusacions en sengles causes judicials, entre aquestes la de la infanta Cristina a Nóos.

Tots dos, detinguts divendres acusats d'extorsionar bancs a canvi de publicitat o de retirar acusacions, van declarar ahir davant del jutge, que va decidir enviar-los a la presó pels delictes d'extorsió, amenaces, pertinença a organització criminal, estafa, administració deslleial i frau de les subvencions.

Segons la interlocutòria de presó, aquesta organització criminal la dirigia Pineda, que usava la "cobertura" de presidir una associació en defensa dels consumidors quan en realitat coaccionava aquestes entitats a canvi de diners. "Com a mitjà per reforçar aquesta coacció", detalla el jutge, va usar Manos Limpias. Els bancs que acceptaven el xantatge perquè se'ls fes publicitat positiva o se'ls retiressin acusacions pagaven a canvi grans sumes de diners, que el jutge no quantifica, emmascarades en convenis publicitaris.

L'acte desgrana quatre xantatges per retirar acusacions de Manos Limpias, una la de la infanta en el cas Nóos, per la qual van demanar 3 milions, i una altra la del president d'Unicaja, Braulio Medel, en el cas dels ERO. Aquestes extorsions van quedar gravades en les converses punxades als imputats i la primera que fa referència a la infanta va ser el 29 de febrer passat, quan Pineda va trucar al director general de la Fundació La Caixa i li va proposar "negociar la retirada de l'acusació popular de Manos Limpias".