Podem acceptarà concórrer a les urnes a nivell nacional amb IU si finalment es repeteixen les eleccions, un pacte que, a falta de concretar els detalls, compta amb consens en el partit de Pablo Iglesias, que espera augmentar així el seu rendiment electoral, segons fonts de la formació estatge consultades per Efe.

Davant l'escenari cada vegada més probable d'una repetició electoral, Podem compta ja amb que l'acord amb el portaveu d'IU, Alberto Garzón, pugui concretar-se en els pròxims dies, tot i que encara han de començar les negociacions formals entre les dues organitzacions. Es tractaria ara de tancar la fórmula jurídica d'aquesta col·laboració, si concorren junts com coalició electoral o com a partit instrumental, els llocs que ocuparan Garzón i altres membres d'IU a les llistes, i el nom amb el qual es presentaran a les eleccions, expliquen diverses fonts de Podem.

Per Esquerra Unida, segons han confirmat a Efe alguns membres de la direcció d'aquesta formació, és "irrenunciable" concórrer sota el paraigua de la "coalició electoral", fórmula que els reconeixeria jurídicament com a partit, el que entre altres coses els permet accedir a les subvencions electorals i als espais en els mitjans públics en campanya. Les llistes poden ser un escull més espinós en Podem, i l'acord pot dependre de la força que tingui Garzón per aconseguir ocupar el número tres a la candidatura a Madrid, el que obligaria a desplaçar Íñigo Errejón, que va ser qui va ocupar aquest lloc en els comicis del passat 20 de desembre. Esquerra Unida defensarà que Garzón estigui en aquest lloc, encara que no és descartable que si finalment això troba molta resistència a Podem poguessin assumir el número u per Màlaga, si bé no ho estudien en aquest moment. La tercera qüestió en competició per tancar l'acord seria el nom amb el qual aquesta coalició concorreria a les eleccions. En Podem, afirmen les fonts consultades, no són partidaris de que apareguin les sigles d'IU, i es busquen altres opcions.

Una d'elles, Podem-Unitat Popular, seria "assumible" per a IU, ja que ja va concórrer el 20D com IU-UP, però no tots en la formació estatge el comparteixen. Una altra possibilitat que cobra fora és que utilitzin la marca Podem-A Comú, nom pel qual va apostar fa uns dies el fundador de Podem, Juan Carlos Monedero, i que no veu tampoc amb mals ulls IU. Més enllà de les marques, l'important per a IU és que es respecti la seva identitat i això "queda assegurat", al seu parer, amb la fórmula de la coalició electoral perquè els seus "drets jurídics" no desapareixen. Altres fonts de la direcció d'Esquerra Unida també assenyalen com a condició per formalitzar aquest acord que les dues formacions tinguin clar el que passarà el dia després de les eleccions, els possibles pactes, el paper de Garzón al Congrés o com organitzar els grups parlamentaris de les confluències. "Encara hi ha per davant molt debat sobre política" abans de tancar definitivament aquest acord, insisteixen altres fonts d'IU. Per la seva banda, Podem sembla haver assumit el que no volia abans del 20D quan va tancar la porta a Garzón, tot i la insistència del portaveu d'IU a concórrer junts als comicis. Ara la possibilitat de donar el "sorpasso" al PSOE sumant el milió de vots d'IU als cinc que va obtenir Podem ha fet que la formació estatge s'animi fins i tot a incorporar a les seves llistes alguns dels noms que proposi IU, encara que no es repetirien les primàries per conformar les candidatures, entre altres coses, perquè ja no hi ha pràcticament temps.

L'acord que s'arribi hauria de ser ratificat tant per les bases de Podem com les d'IU, que també ha de vèncer les resistències que hi ha en la seva pròpia formació a aquest pacte. Avui mateix, Iglesias assegurava que el "sensat és que les mateixes persones que es van presentar fa uns mesos" repeteixin, inclòs l'exsecretari d'Organització, Sergio Pascual, a qui va destituir del seu càrrec, i que va ser triat en les primàries. Iglesias és un dels partidaris de trobar aviat un acord amb Garzón i ha demanat avui al seu partit i al portaveu d'IU, que estiguin a l'alçada. "Cal ser prudents, però estem en una conjuntura històrica especial. Nosaltres hem plantejat un govern de coalició en una direcció molt clara" i "desitgem de cor que Alberto i jo puguem estar a l'altura", ha insistit.