El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir que els principals objectius del seu Govern en aquesta legislatura passen per "revertir les retallades" en polítiques socials i situar Catalunya "a les portes de l'Estat propi". En la presentació del Pla de Govern per a la present legislatura (vegeu pàgina següent), aprovat ahir per l'executiu català i que preveu impulsar 45 lleis en 15 mesos, Puigdemont va explicar en roda de premsa que per fer realitat aquests objectius són necessaris "uns pressupostos que permetin implementar-lo en la seva totalitat".

Segons Puigdemont, el Govern "prioritza les polítiques socials, malgrat l'ofec econòmic i financer i les amenaces de noves retallades que anuncia el govern espanyol", i fa "compatible l'atenció a les persones amb la creació d'estructures d'Estat". Així, va indicar que el seu Govern està "netament compromès" amb la recuperació econòmica i aplicarà mesures "internes" per garantir l'Estat del Benestar i també de "defensa externa" davant les "amenaces" de "els que volen atacar aquest pilar fonamental", va afegir en al·lusió al govern del PP.

En la seva primera conferència de premsa en complir-se els 100 dies al capdavant del Govern, Puigdemont va explicar que, en aquest període "excepcional" amb una legislatura que hauria de finalitzar en 15 mesos, l'executiu impulsarà fins a 45 lleis, una part de les quals dedicades a articular les "estructures d'Estat". El pla de Govern inclou 20 àmbits d'actuació i 79 objectius desenvolupats en 750 mesures executives, legislatives i normatives, repartides en tres eixos: el social, per construir "un país més just", l'econòmic, per tenir "un país amb més i millor treball", i el de la regeneració, per a una Catalunya "de bones pràctiques". En l'eix social, Puigdemont es compromet que els Pressupostos de la Generalitat garanteixin el "blindatge de les polítiques socials" i recalca que la seva aprovació permetrà desplegar el pla de xoc social. Va garantir, també, que el Govern està "absolutament compromès" a assegurar el subministrament de gas, aigua i electricitat a les famílies vulnerables davant els que tenen, va afegir en al·lusió al Govern, "la temptació d'invalidar lleis" com un "càstig" per "qüestions ideològiques". També va expressar el "compromís màxim" del Govern en l'aplicació de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) com a "marc de referència" de l'executiu davant la LOMCE. "No es pot dir més clar", va afegir.

Quant als refugiats, Puigdemont -que va enviar una missiva directament al comissari europeu d'Immigració, Dimitris Avramopoulus- va incidir que la Generalitat vol "participar en la solució" d'aquest problema comunitari i va afegir: "no ens aturarà ningú".

En matèria econòmica, Puigdemont fixa la "hisenda pròpia" com la "ròtula" de l'administració de la Generalitat i assenyala que en els pròxims mesos caldrà dotar aquesta "estructura d'Estat" amb el sistema informàtic i el personal necessari perquè pugui funcionar com a tal i pugui lluitar contra el frau fiscal. El president va remarcar, també, que l'acció exterior és "una pota indispensable" perquè Catalunya sigui més competitiva i per evitar deslocalitzacions d'empreses. En l'àmbit de les infraestructures, reclama el traspàs complet del serveis de Rodalies perquè així la Generalitat "pugui deixar de queixar-se" i recalca a l'Estat que els perjudicats per l'actual gestió del servei "no és el procés sobiranista, són els ciutadans".