El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha demanat aquest dimarts a Podem i a Ciutadans un "últim esforç" de "responsabilitat, humilitat, lleialtat i generositat, "i "ser valents" per evitar noves eleccions i aconseguir desbancar Mariano Rajoy del Govern.

Sánchez va assegurar que "no llença la tovallola", si bé ha descartat una vegada més que la solució d'última hora pugui venir d'un pacte amb el PP.

"Demano a les forces del canvi un últim esforç de generositat, d'humilitat i de responsabilitat perquè hi ha milions d'espanyols patint en primera persona la desigualtat, l'atur, la manca d'oportunitats i els intensos i eterns casos de corrupció del partit que ens governa", va reclamar Sánchez.

El líder del PSOE va apuntar que el seu partit "no assenyalarà ningú respecte a la responsabilitat els uns i els altres" sobre el fracàs en la formació de govern, en quedar constatat quines forces han intentat "per tots els mitjans" que es materialitzi el canvi.

Quan falta menys d'una setmana perquè tingui lloc la ronda de consultes amb el rei, Sánchez va tornar a rebutjar la negociació amb Rajoy perquè no considera que el president del Govern en funcions tingui realment intenció de parlar amb ell. "De vegades, als que em truquen els demano que tinguem converses curtes, a veure si Rajoy m'enxamparà comunicant", va comentar amb ironia Sánchez sobre la trucada compromesa pel líder del PP. "Després de tres mesos, crec que no té cap voluntat de parlar amb mi com a líder de l'oposició, i també ho entenc, perquè del PP hi ha moltes coses que em separen", va afegir.

Segons la seva opinió, per les seves polítiques i la seva "falta d'exemplaritat", cal que el PP passi a l'oposició per renovar el seu lideratge i "netejar el carrer Gènova" de corrupció.

Aquest hauria de ser "un esperó més", segons Sánchez, perquè Podem i Ciutadans donin suport a la seva investidura sobre la base de tres principis: "transversalitat, canvi i diàleg". "Pensem en l'interès general, en aquelles coses que ens uneixen i no subratllem aquelles que ens separen. Si no parlem de butaques i parlem de polítiques, estic convençut que és possible aquest canvi", va remarcar.

En el cas que es repeteixin les eleccions, Sánchez va advertir que el que s'estaria fent és "ajornar el necessari acord" demanat pels ciutadans i les solucions "per a molts dels problemes que ara viuen els espanyols".