El President de la Generalitat catalana Carles Puigdemont va admetre ahir que el cap de l'Executiu en funcions, Mariano Rajoy, li va assegurar que no hi ha cap tipus de marge per portar a terme el full de ruta independentista, ni per celebrar una consulta. Puigdemont va comparèixer en roda de premsa a la seu del centre cultural Blanquerna, a Madrid, seu oficiosa de la Generalitat catalana, després de la reunió de dues hores que va mantenir amb Rajoy al palau de la Moncloa. "Tristament, no ha anat bé", va concloure Puigdemont.

Segons va assegurar, la trobada es va desenvolupar en un ambient "cordial i amable", però que va evidenciar unes "profundes discrepàncies", sobretot davant les reivindicacions independentistes, on "no hi ha cap possibilitat d'indici d'acord". Va confessar el President català que no s'ha sorprès de la posició de Rajoy davant el que Puigdemont considera com "l'element fundacional" del projecte polític que lidera per convertir Catalunya en un estat independent. Això no obstant, segons la seva versió, durant la reunió va deixar la porta oberta al fet que "si en aquest camí cap a la independència" el govern espanyol considera "possible" parlar i negociar la celebració d'una consulta, les dues parts s'asseurien. No obstant això, davant aquesta opció, i després d'"escoltar amablement", Rajoy va confirmar que està en els "antípodes" de qualsevol formulació cap a la independència, va precisar el president.

En aquest escenari, va remarcar que no va obtenir cap oferta de Rajoy als seus plantejaments, si bé es va mostrar satisfet només pel mer fet que l'hagi escoltat personalment, tenint en compte que és l'únic President català que ha estat investit al Parlament amb una majoria absoluta independentista. "I que sàpiga del meu compromís de complir el mandat de les urnes i del Parlament català" d'avançar en la construcció d'unes estructures d'estat i d'un marc legal que permeti tenir un estat independent.

Rajoy li va respondre que no és possible aquest full de ruta i que tampoc no és factible un referèndum, una via que, segons Puigdemont, el Govern català estaria disposat a negociar perquè els catalans puguin expressar lliurement la seva opinió. No és optimista ni si es fessin noves eleccions i hi ha un altre president del govern, perquè altres líders polítics, com Pedro Sánchez (PSOE) i Albert Rivera (Ciutadans), amb qui s'ha reunit setmanes enrere, tampoc no són partidaris de la consulta. "Cal ser una mica il·lús" per pensar que uns nous comicis canviaran les coses, va dir Puigdemont.

Sobre altres àmbits, que consten en el document amb 46 incompliments i interferències que el Govern català creu que ha comès l'Executiu central (vegeu pàgina següent), Puigdemont va afirmar que han encarregat als vicepresidents dels dos governs que es reuneixin en els pròxims dies per estudiar-ho. Va ser una proposta de Puigdemont que va acceptar Mariano Rajoy, segons va dir als mitjans, i es va mostrar confiat que hi pugui haver algun acord en diversos dels assumptes en litigi perquè "ni un govern en funcions ni una situació política passin factura als ciutadans". En aquest sentit, espera que hi hagi acord perquè el Govern no recorri davant el Tribunal Constitucional la llei catalana contra la pobresa energètica. "Tenim interès que hi hagi un contacte estable", va dir, abans d'insistir que espera que d'aquesta trobada entre Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras surti un calendari de treball que a curt termini porti a acords.