El jutge del cas Imelsa que investiga si hi va haver blanqueig al PP de València ha enviat al Tribunal Suprem la part que afecta l'exalcaldessa i senadora Rita Barberá, ja que considera que les explicacions que ha donat fins ara no n'exclouen la possible implicació i el jutjat no és competent sobre aforats. Segons el Tribunal Superior de Justícia valencià, el Jutjat d'Instrucció número 18 de València, que s'encarrega del cas Imelsa, destaca les sospites sobre els comptes del PP i la relació de Barberá amb la responsable de les finances municipals, María del Carmen García Fuster, principal investigada en aquesta peça separada.

La peça sobre presumpte blanqueig de capitals al grup popular a l'Ajuntament de València té 47 persones investigades, més el PP com a persona jurídica, i investiga donacions de mil euros de regidors i assessors, que presumptament va retornar el partit en dos bitllets de 500 per blanquejar diners en efectiu de suposada procedència il·lícita.

Abans d'elevar la causa al Suprem, el jutge va oferir declarar a Barberá, que va presentar un escrit d'al·legacions en el qual reconeixia l'aportació dels diners per a la campanya de les eleccions del 2015 en què ella optava a l'alcaldia, si bé en va negar el reintegrament.

L'instructor considera que, atès que l'exalcaldessa ha reconegut que va fer el donatiu de mil euros pel qual estan imputats tots els regidors, exregidors, assessors i exassessors que també van fer el pagament en vigílies de les eleccions del 2015, seria "incoherent" no elevar l'exposició al Suprem.

Encara que ni les dues investigades (imputades) que han reconegut que els diners lliurats els van ser retornats ni els quatre testimonis que es van negar a fer l'aportació han fet una acusació concreta sobre la participació de l'exalcaldessa, el jutge detalla les sospites que existeixen sobre les finances del PP i incideix en la relació de l'actual senadora amb la persona que gestionava els comptes bancaris, García-Fuster.

Segons el TSJCV, el jutge apunta que Barberá era la seva superior jeràrquica com a alcaldessa i màxima responsable del grup municipal, i existia a més una relació personal d'estreta confiança entre l'aforada i la principal investigada.

Aquesta, en la seva declaració judicial, es va negar a revelar l'origen de diversos ingressos detectats el 2003, el 2010 i el 2011 per un import superior a 200.000 euros, així com la identitat de la persona que els hi lliurava.

Preguntada per la decisió del jutge del cas Imelsa, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va remetre a l'expedient obert pel partit davant el suposat blanqueig del PP valencià i a l'actuació del TS per prendre decisions respecte a Barberá.

El portaveu del PSOE al Senat, Óscar López, va demanar al PP que tregui Barberá de la Diputació Permanent, perquè si hi ha eleccions no estigui aforada i pugui ser jutjada per la justícia ordinària, i el portaveu del grup socialista a l'Ajuntament de València, Joan Calabuig, va demanar a l'exalcaldessa que renunciï a l'acta de senadora territorial per "deixar de desprestigiar" els valencians.