El músic nord-americà Prince, un dels artistes més reeixits de tots els temps, va morir ahir al matí a la seva residència de la Chanhassen (Minneapolis) als 57 anys. El cantant, de nom real Prince Rogers Nelson, va tenir una emergència mèdica el dia 15 passat, que va obligar el seu avió privat a fer un aterratge d'emergència a Illinois.

Tanmateix va aparèixer en un concert l'endemà per assegurar als seus seguidors que es trobava en òptimes condicions. Fonts del seu entorn van indicar que l'artista estava plantant cara a un episodi de grip.

Prince, The Artist i L'artista abans conegut com Prince van ser alguns dels noms artístics pels quals es va conèixer el geni de Minneapolis, una de les figures clau de la música popular del segle XX. Als disset anys va fitxar per la multinacional Warner Bros, amb la qual va signar un contracte milionari i va publicar el seu primer àlbum als 18 anys, For You. De l'àlbum, se'n van vendre unes 300.000 còpies. Amb el seu disc següent, Prince (1979), va aconseguir els primers èxits amb temes com I Wanna Be Your Lover i I Feel For You.

Des de llavors va tractar de controlar tots els seus treballs, i per fer-ho tenia un estudi de gravació propi, cuidava el seu vestuari i coreografies, i triava personalment els músics que l'acompanyaven.

El 1982 va aconseguir ser número u als Estats Units amb el doble LP titulat 1999. La seva ascensió va ser meteòrica i va esdevenir rival directe de Michael Jackson, a més d'un dels músics de rock més venedors de les dècades dels vuitanta i dels noranta.

La seva primera pel·lícula arribaria el 1984, Purple Rain, que va donar títol a un disc la banda sonora de la qual va rebre el premi Grammy i un Oscar a la millor cançó, així com unes vendes del senzill que van superar el milió de còpies només als Estats Units.

El 1985 va debutar com a director amb la pel·lícula Under the cherry moon, que també va protagonitzar. El 1989 va gravar la banda sonora de Batman.

El 1992 va aconseguir un contracte de 108 milions de dòlars amb la discogràfica Warner, i va superar Michael Jackson i Madonna. Dos anys després va presentar Come, treball integrat per deu cançons lligades a l'art modern i en especial a la Sagrada Família de Barcelona, amb el qual no va obtenir l'èxit esperat. En els anys següents va protagonitzar etapes de desaparició artística seguides de reaparicions i de reinvencions del seu personatge, però sense assolir els nivells d'èxit dels seus millors moments. El 10 maig del 2015 va estrenar el tema Baltimore, inspirat en els disturbis ocorreguts en aquesta ciutat, i a mitjan mes de juny va actuar per a la família Obama en una festa privada dins la Casa Blanca.

Al llarg de la seva carrera va aconseguir set premis Grammy i el Globus d'Or a la Millor Cançó per Happy Feet el 2007. Va estar casat dues vegades. La primera amb la ballarina i cantant porto-riquenya Mayte García, entre el 1996 i el 1998. Amb ella va tenir un fill, el 16 d'octubre del 1996 amb la malaltia de Pfeiffer, i va morir set dies després del naixement. El seu segon matrimoni va ser amb Testolini Nelson, entre el 2001 i el 2006.

Darrerament estava preparant les seves memòries, que haurien portat el títol de The Beautiful Ones.