El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, va donar pràcticament per descartat arribar a un acord amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, així com tots dos van rebutjar la proposta d'un Executiu tecnòcrata que va fer Ciutadans per impedir la repetició de les eleccions. Rajoy va avançar que en la reunió que mantindrà amb el rei dimarts li dirà que no té suports per a la seva investidura, després que Sánchez tornés a rebutjar l'oferta de gran coalició.

El president del govern va assegurar que ell pot seguir intentant parlar amb el líder socialista, però que ho creu "absurd", perquè el problema és "que ell no ho vol" i que així li ho ha dit en públic i en privat. Rajoy havia llançat a primera hora del dia un missatge al líder socialista a Twitter en què assegurava que encara pot evitar la repetició de les eleccions.

"El convido una vegada més a treballar per a un govern de gran coalició que doni estabilitat a Espanya", afirmava en aquest missatge. Sánchez va tornar a rebutjar l'oferta i també que es recorri a la "tecnocràcia" per aconseguir a última hora que hi hagi un president de consens que eviti noves eleccions.

Es tracta de la proposta que va fer el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que es va mostrar disposat a apartar-se si els líders són el problema per arribar a un pacte que eviti la celebració de noves eleccions, tot advocant per un govern de consens liderat per un independent.

"La solució és que pensem en l'interès general. La solució és que hi hagi política amb valors, amb cor, i no tecnocràcia, que és desgraciadament el que hem patit aquests últims quatre anys", va afirmar Sánchez.

Rajoy també va respondre a aquesta proposta de Ciutadans afirmant: "que ho faci ell primer", en referència al fet que sigui Rivera el que actuï, tal com demana als altres.

Des de Podem, el seu portaveu al Congrés, Íñigo Errejón, va assegurar que la proposta de Rivera demostra que "ha abandonat molt ràpid" el pacte amb Pedro Sánchez. Errejón va instar el líder socialista a triar entre la gran coalició amb PP i Ciutadans o el govern d'esquerres amb Podem, i li va recordar que, "mentre no es decideixi, va corrent el rellotge cap a les eleccions".

En aquest sentit, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, considera "bo" que el seu partit i Izquierda Unida puguin "sumar voluntats" en uns futurs comicis generals, i va demanar "altesa de mires" en aquest objectiu conjunt. A més, el president del Congrés dels Diputats, Patxi López, va facilitar al rei, al Palau de la Zarzuela, la llista de representants de les 14 formacions amb presència a la cambra baixa que participaran a la tercera ronda de consultes polítiques, convocada per Felip VI per a la setmana que ve. López va assegurar que en cap moment havia parlat amb el rei sobre la possibilitat de proposar un candidat independent de consens.