El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va processar ahir 24 persones, entre ells l'expresident de les Corts valencianes Juan Cotino, per la comissió d'almenys vuit delictes en la contractació de les pantalles i megafonia amb motiu de la visita del Papa a València el 2006.

A més de Cotino, entre els imputats als que De la Mata processa per associació il·lícita, prevaricació, blanqueig i delicte fiscal, figuren l'exdirector de la televisió pública valenciana (RTVV) Pedro García Gimeno i diversos dels seus alts càrrecs, així com els responsables de l'entramat d'empreses de Gürtel, l'anomenat grup Correa: Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez "el Bigotes" i José Ramón Blanco Balín.

El magistrat ha adoptat aquesta decisió en un acte de 79 folis en què acorda transformar aquestes diligències prèvies en procediment abreujat (l'equivalent al processament en un sumari), de manera que ara correspon a la Fiscalia i a la resta de les acusacions presentar els seus escrits sol·licitant l'obertura de judici oral i les penes que reclamen.

Segons relata el jutge en la seva resolució, l'entramat empresarial de Correa va aprofitar la visita del Papa, el juny del 2006, per aconseguir l'adjudicació de forma il·lícita de contractes públics, que s'apoderaven de fons públics per al seu enriquiment personal. Els fets es delimiten a la contractació de lloguer de pantalles, manteniment i megafonia. El cost, de 7 milions d'euros, suposadament va ser fixat pels imputats, que van decidir que l'assumís l'ens públic RTVV, que al seu torn ho adjudicaria a través de Teconsa, empresa pantalla del grup Correa.

No obstant això, de la Mata ha acordat obrir una nova peça separada en relació a aquest assumpte amb l'objecte d'ampliar la investigació sobre les operacions i els possibles delictes comesos en les contractacions per part de la Fundació de la Comunitat Valenciana en la V Trobada Mundial de les famílies amb motiu de la visita del pontífex Benet XVI. De fet, el jutge assenyala Juan Cotino com a "factòtum" i "element nuclear" d'aquesta Fundació, i com a responsable últim dels seus contractes, "que mantejava des del darrere" les contractacions en comú acord amb el llavors director de RTVV. Cotino, prossegueix l'acte, "va aconseguir el propòsit que s'adjudiquessin al grup Correa els serveis esmentats" d'imatge i megafonia, fent ús dels fons públics de RTVV per fer el pagament i permetent a García Gimeno aprovar-lo amb un ampli sobrecost, amb el qual es van enriquir personalment els membres del grup.