El president dels EUA, Barack Obama, va admetre ahir a Londres que en les negociacions que mantenen el seu país i la Unió Europea (UE) per aconseguir un acord comercial continuen existint "barreres" a causa dels "interessos" de cada país.

Obama es va referir al tractat transatlàntic de lliure comerç i inversions, conegut com a TTIP, que la UE vol tancar amb el seu govern, i en va parlar durant un esdeveniment de preguntes i respostes celebrat amb una audiència formada per joves a la capital britànica.

"Si aconseguim fer-ho, (el TTIP) crearà milions d'ocupacions i de dòlars i generarà beneficis a una banda i l'altra de l'Atlàntic, però aconseguir acords comercials és difícil, perquè cada país té els seus interessos i faccions", va explicar el mandatari nord-americà.

Obama no va al·ludir expressament el debat britànic sobre les conseqüències que tindria el brexit-la sortida hipotètica del Regne Unit de la UE- de cara al proper referèndum del 23 de juny sobre el futur d'aquest país en el bloc comunitari. En aquest sentit, el polític, que va donar suport obertament a la continuïtat britànica dins dels Vint-i-vuit, va afirmar que per aconseguir acords comercials "cada país ha de cedir alguna cosa i el procés demana molt de temps".

"La veritat és que els EUA i Europa ja duen a terme enormes quantitats de negocis, però continua havent-hi encara barreres (per signar el TTIP)", va dir.

Obama, a la recta final del seu mandat, va observar que "la gent se sent ara particularment recelosa quan es tracta d'acords comercials" i va admetre, en aquest sentit, que "una part de les crítiques a aquests acords comercials en el passat són legítimes". "De vegades (els tractats comercials) han servit els interessos de grans corporacions i no necessàriament els treballadors dels països que hi participen", va reconèixer.

El president nord-americà, que va arribar a Londres dijous amb la seva esposa, Michelle, també va abordar aquest assumpte en la roda de premsa conjunta que va fer ahir amb el primer ministre britànic, David Cameron.

Llavors, Obama va assenyalar que actualment tant els EUA com la UE "treballen dur perquè tiri endavant" l'esmentat tractat transatlàntic de lliure comerç i inversions, ja que "afegiria bilions" a les dues economies. "La idea és que en aquests acords hi hagi estàndards i valors que ajudin a elevar els drets dels treballadors i els estàndards mediambientals i que ajudin a lluitar contra causes com el tràfic de persones", va dir.