El president Carles Puigdemont va fer una crida ahir als catalans a "fer-se sentir i fer-se respectar davant dels dracs ferotges" que volen "tenallar" Catalunya, en una jornada de Sant Jordi en què va donar protagonisme a les entitats sobiranistes brindant amb elles per la "república catalana".

La Diada de Sant Jordi, la primera de Puigdemont com a president de la Generalitat, va tornara posar en el primer pla els màxims dirigents catalans, les declaracions dels quals van tenir de fons la recta final de les negociacions per configurar el govern espanyol i les dificultats del qual semblen abocar a unes noves generals.

La jornada la va obrir Puigdemont amb una declaració d'un marcat perfil sobiranista, ja que va fer una crida als catalans a "fer-se sentir i fer-se respectar davant dels dracs ferotges, que n'hi ha, i molts, que ens volen tenallar".

Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Marta Rovira, va insistir que les impugnacions que el govern espanyol ha presentat davant el TC són "dracs que amenacen" els catalans.

Posteriorment, Puigdemont va participar en la missa a la capella del Palau de la Generalitat, a la qual no va acudir l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i en què l'arquebisbe emèrit de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, va destacar que Catalunya és una "nació acollidora" amb "més de mil anys d'història".

Puigdemont i Colau es van trobar en la recepció posterior i es van intercanviar una rosa i un llibre. L'alcaldessa li va regalar un llibre inspirat en a lluita de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Quan perdem la por, de Lúa Todó.

El president, després de celebrar els actes tradicionals al Palau de la Generalitat, es va dirigir a peu fins a la plaça de Catalunya, on es va reunir amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els màxims representants de l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència i l'Associació de Municipis de Catalunya.

També van anar a la cita simbòlica dirigents de CDC i d'ERC, encara que no hi van assistir els dirigents de la CUP. Tots junts, envoltats de simpatitzants independentistes, van celebrar un "brindis unitari" amb cava a favor de la independència i la "república catalana".

Des de l'òrbita socialista, en referència a la possibilitat de la formació d'un govern socialista a Espanya, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va considerar el cas català, en què es va investir president Carles Puigdemont en l'últim moment, com a exemple que a última hora passen coses "inesperades", però va admetre que tot indica que Espanya es dirigeix cap a unes noves eleccions generals, que serien al juny.