El president dels EUA, Barack Obama, va elogiar ahir el paper de la cancellera alemanya, Angela Merkel, en la crisi dels refugiats i va assegurar que la governant alemanya està "al costat correcte de la història". El president nord-americà va fer aquestes declaracions en el marc de la reunió que va mantenir amb Merkel a la ciutat alemanya de Hannover, on els dos líders van abordar qüestions com l'acord comercial entre el seu país i la UE, la situació de Síria i Líbia, el conflicte d'Ucraïna, les diferències amb Rússia i la mateixa crisi dels refugiats.

Al parer del mandatari nord-americà, la cancellera ha sabut mantenir mesures "difícils" i mostrar una "preocupació" no només "humanitària", sinó també "pràctica", a més de mantenir les fronteres del seu país obertes davant d'una allau de peticions d'asil.

Obama va indicar així mateix que en el món actual és "molt difícil" construir murs i que potser la cancellera va adoptar aquesta posició perquè ella mateixa va ser "darrere d'un mur", en referència al de Berlín, ja que, fins la seva caiguda, Merkel va viure a l'Alemanya oriental. "Estic molt orgullós d'això", va assegurar.

Merkel, per la seva banda, va evitar comentar, després de ser preguntada directament sobre això, unes paraules recents de Donald Trump, candidat a la nominació presidencial als EUA pel partit republicà, en què la va titllar de "boja" per la seva política en la crisi dels refugiats.

Alemanya va rebre l'any passat la xifra rècord d'1,1 milions de peticionaris d'asil, majoritàriament procedents de Síria, l'Iraq i l'Afganistan, i la cancellera, malgrat les pressions de diversos àmbits, es va negar a tancar les fronteres.

El president dels EUA va arribar ahir al migdia a Hannover en la que és la seva tercera i probablement l'última visita oficial a Alemanya en l'última etapa d'una gira que l'ha dut també a l'Aràbia Saudita i al Regne Unit. Un dels objectius d'aquesta visita era rellançar l'acord comercial entre el Estats Units i la Unió Europea.

TTIP abans de plegar

Sobre això, el president americà es va mostrar convençut que el tractat podria tancar-se durant el seu mandat, que conclou aquest any, encara que no la ratificació posterior. "No anticipo que puguem completar la ratificació per al final de l'any, però sí que avanço que tindrem l'acord tancat", va assegurar.

D'altra banda, Obama va ratificar ahir el seu suport als esforços d'Alemanya i França per aconseguir una solució "pacífica i duradora" per a Ucraïna, i va reiterar que les sancions a Rússia "només poden aixecar-se i només s'aixecaran" si compleix tots els compromisos acordats a Minsk.

A més, Obama va donar la benvinguda a la formació d'un nou govern a Ucraïna i el va animar a continuar les reformes polítiques, econòmiques i energètiques necessàries.

Després de la roda de premsa, Barack Obama tenia previst inaugurar al costat de Merkel la Hannover Messe, la fira industrial més gran del món, i pronunciar avui una conferència.

Un cop acabi aquesta intervenció, i com a colofó a la seva visita a Alemanya, el president dels EUA celebrarà una cimera informal en què, a més de Merkel, hi seran presents el president francès, François Hollande, i els primers ministres del Regne Unit i Itàlia, David Cameron i Matteo Renzi, respectivament.