El Govern ha acordat avui definir les línies d'actuació per implementar el vot electrònic dels catalans residents a l'estranger, un col·lectiu que, a dia d'avui "no té garantit el dret al sufragi". L'objectiu és que, en les properes eleccions al Parlament de Catalunya, els residents a l'estranger ja puguin votar telemàticament. En els comicis del 27 de setembre només 14.000 persones d'un electorat potencial de 200.000 van poder enviar el seu vot per la dificultat pròpia del sistema de votació i per problemes en la recepció de la documentació necessària per participar-hi.

Així ho ha explicat la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern. La consellera ha denunciat que el 27-S es va "negar de fet" el dret a vot dels ciutadans catalans que viuen a l'exterior, una "anomalia" que va generar "molta frustració i impotència". Volem evitar el calvari que van passar el 27 de setembre", ha dit Borràs, que també ha recordat que molts residents a l'estranger van haver de destinar "temps i diners" per poder votar.

El Pla d'Acció que elaborarà el Govern per implementar el vot electrònic haurà de garantir que el procés sigui "segur, secret i transparent". "Som una Administració moderna, pionera i innovadora i també ho serem en això", ha destacat Borràs. El document, en què es fixarà el model de vot electrònic que s'implementarà, estarà enllestit en el termini de tres mesos i aprofitarà el marc general que ofereix la Llei Orgànica del Règim Electoral (LOREG). "El marc jurídic estatal ens permet tirar endavant amb el vot electrònic", ha detallat Borràs. El Govern només haurà d'aprovar els decrets necessaris per implementar-lo i sol·licitar la col·laboració de la Junta Electoral Central per validar les paperetes, i de l'Oficina Central del Cens per verificar la identitat dels votants. Les primeres proves pilot es farien abans de finals d'any.

Les línies d'actuació que s'hauran de recollir en el futur Pla d'acció es troben en cinc grans àmbits. Per una banda, es duran a terme accions per avaluar el model de vot electrònic més adequat per garantir l'exercici del dret de sufragi a les persones que viuen a l'exterior. Entre les opcions possibles hi ha el subministrament en línia de la documentació electoral necessària per votar, sense que el procés sigui totalment automatitzat; el vot electrònic presencial en terminals a diversos punts de votació; i el vot electrònic no presencial o remot.

L'altre gran àmbit d'actuació fa referència al marc jurídic vigent, relatiu al vot dels catalans residents a l'exterior, que s'haurà d'adaptar mitjançant un decret de regulacions complementàries, per tal que es prevegi l'opció del vot electrònic amb total "seguretat jurídica".

Així mateix, caldrà determinar els requeriments tecnològics necessaris per implementar el vot electrònic i garantir la integritat, la privadesa i la transparència del procés, mitjançant la creació d'una plataforma de votació segura. En aquest sentit, les aplicacions, eines i serveis electrònics que es desenvolupin han de garantir la seguretat en la identificació del votant i la no-duplicitat de participació d'una mateixa persona, així com el caràcter universal, lliure, igual, directe i secret del vot, a més de la transparència de l'escrutini. La plataforma de votació electrònica ha d'incorporar mesures de seguretat avançades, ha de comptar amb els serveis tècnics necessaris per garantir-ne el correcte manteniment i funcionament, i ha d'incloure l'auditoria de la solució tecnològica seleccionada.

Una quarta línia d'actuació ha de servir per superar els reptes i barreres socials, administratives, legals i econòmiques que suposa implementar el vot electrònic. En aquest sentit, es preveu la possibilitat de dur a terme proves pilot de votació a través de mitjans electrònics, abans de generalitzar-ne l'aplicació. Està previst que, abans de finals d'any, la plataforma de votació permeti fer les primeres proves en l'àmbit local o sectorial.

Finalment, el Govern també preveu posar en marxa campanyes adreçades als ciutadans amb la finalitat d'informar-los sobre el vot electrònic i de formar-los en l'ús de la plataforma tecnològica de votació electrònica, amb l'objectiu de generar l'hàbit i la confiança entre els ciutadans. Així mateix, s'adoptaran mesures perquè el personal de l'Administració involucrat en els procediments electorals es familiaritzi amb la plataforma de votació electrònica.

En el termini de tres mesos a comptar des de la publicació d'aquest Acord en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge informarà al Govern sobre les mesures concretes que conformen les línies d'actuació del Pla d'acció. Aquest pla es redactarà en coordinació amb altres departaments de la Generalitat, especialment el Departament de la Presidència i el Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència.