El portaveu de Democràcia i Llibertat (DIL) al Congrés, Francesc Homs, s'ha reunit aquesta tarda a la Zarzuela amb Felipe VI, que ha completat així la primera jornada de la seva tercera ronda de consultes després de les eleccions, després de rebre a vuit representants polítics al llarg del dia.

Homs ha arribat al palau amb el temps just, exactament a les 19:00 hores, i ha estat rebut pel Rei amb una cordial encaixada de mans, després del qual tots dos han posat somrients per als mitjans gràfics i han intercanviat unes primeres paraules en to distès, abans de passar al despatx del monarca per celebrar-hi la reunió.

Fa tan sols uns dies, Homs afirmava que tant el PSOE com Podem seguien temptejant l'abstenció del seu grup davant una hipotètica nova investidura i ho explicava amb la frase, "Se'ns demana per part de Podem i se m'insinua per part del PSOE" , si bé el Partit Socialista ho ha negat rotundament.

Així mateix, el portaveu parlamentari de DiL considera que unes noves eleccions generals representarien a Catalunya una "oportunitat" per "reafirmar" el full de ruta independentista, encara que per a les forces polítiques estatals suposarien una "segona volta" i l'"expressió d'un fracàs" per la impossibilitat de formar Govern.

El diputat de Compromís Joan Baldoví obrirà demà dimarts al voltant de les 10 hores la segona jornada de consultes polítiques del Rei amb representants parlamentaris, que inclourà també al matí al portaveu d'En comú-Podem, Xavier Domènech, i als líders de ciutadans, Albert Rivera, i Podem, Pablo Iglesias.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president del PP i cap de l'Executiu en funcions, Mariano Rajoy, completaran la tarda aquesta tercera ronda de reunions, després de la qual el president del Congrés, Patxi López, té previst acudir a la sarsuela perquè el Rei li comuniqui la decisió que ha adoptat com a resultat de les seves consultes amb els 14 portaveus.

El passat dia 12, Felip VI va comunicar a López que obriria avui una tercera i última ronda de consultes amb les formacions presents a la cambra baixa per comprovar si podia proposar un candidat a la Presidència del Govern que obtingués el suport del Congrés o bé procedia a la dissolució de les Corts ia la convocatòria de noves eleccions generals.