El diclofenac, un antiinflamatori que s'administra al bestiar domèstic, podria ser el causant de la mort de fins a 6.000 voltors a l'any a Espanya després d'ingerir les restes d'animals tractats amb aquest medicament.

Així ho explica un estudi de les universitats de Lleida, Cambridge, Miguel Hernández, l'Estació Biològica de Doñana (CSIC) i la Reial Societat per a la protecció de les aus, publicat avui en la revista "Journal of Applied Ecology".

En la investigació, que conclou que els medicaments veterinaris que contenen diclofenac poden causar la mort de fins a 6.000 voltors cada any a Espanya, es reclama en conseqüència que la Unió Europea prohibeixi l'administració d'aquest antiinflamatori.

L'article recorda que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) va autoritzar el 2013 dos nous fàrmacs que el contenen.

La investigació assenyala que Espanya acull al voltant del 95% de la població de voltors de tot Europa, així com altres aus de rapinya en perill d'extinció, com el trencalòs o l'àguila imperial ibèrica.

Segons l'estudi, els fàrmacs Diclovet i Dolofenac -autoritzats el 2013- poden comprometre la viabilitat de les aus carronyeres, ja que els provoca una fallada renal si consumeixen els animals tractats poques hores abans amb aquests medicaments veterinaris.

Després de realitzar anàlisis metabòlics a vaques i porcs per calcular el temps que tarden a l'eliminar els fàrmacs, els responsables de l'estudi afirmen que aquestes substàncies poden provocar la mort d'entre 715 i 6.389 voltors cada any, depenent dels cadàvers de bestiar que tinguin accessibles. Això representa un índex de declivi de la seva població d'entre el 0,9 i el 7,7% anual.

Per això els investigadors proposen la prohibició preventiva de l'ús de diclofenac a Espanya i substituir-lo pel meloxicam, un medicament que no té efectes letals en les aus.