La gran victòria del conservador Partit Progressista Serbi (SNS) i el seu líder, el primer ministre, Aleksandar Vucic, en les eleccions de diumenge suposa un intens suport per a la seva política de reformes a la via cap a la Unió Europea. El triomf va ser confirmat ahir amb el recompte oficial dels vots, que li atorga una majoria absoluta al Parlament.

La Comissió Electoral (RIK) va informar que amb el 97,46% dels vots escrutats, l'SNS ha obtingut el 48,25% dels suports. Amb aquest resultat, el partit de Vucic tindria el suport de 131 diputats al nou Parlament, de 250 escons.

Vucic, fervorós europeista de passat nacionalista radical, va convocar les eleccions dos anys abans del previst amb la idea de donar un nou impuls a les reformes que ha de complir el país balcànic com a candidat a ingressar a la Unió Europea (UE). La millora de l'economia serà la principal comesa d'un nou executiu, d'acord amb els anuncis de Vucic. En els dos últims anys, la seva política d'austeritat va aconseguir estabilitzar les finances públiques, però segons els analistes el procés de consolidació ha de continuar. Els grans reptes que s'esperen demanen les mesures encara més difícils: la reforma d'un sector públic sobredimensionat i la reconversió o privatització d'unes grans empreses estatals. La solució d'aquests problemes suposaria un augment de l'eficàcia de l'economia sèrbia i un alleujament per al pressupost. "El que esperem és que les reformes arrenquin amb intensitat", va dir ahir l'economista Pavle Petrovic, del Consell fiscal.