El Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar ahir la llei catalana que prohibeix l'ús de la tècnica de la fractura hidràulica, o fracking, en la recerca d'hidrocarburs a Catalunya, perquè considera que envaeix competències estatals.

El ple del tribunal va estimar parcialment el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol contra la Llei catalana de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic de Catalunya, que incloïa aquesta mesura, perquè entén que envaeix competències de l'Estat.

La norma anul·lada plantejava la prohibició de la fractura hidràulica "quan pugui tenir efectes negatius sobre les característiques geològiques, ambientals, paisatgístiques o socioeconòmiques de la zona, o en relació amb altres àmbits competencials de la Generalitat". El TC ja va assenyalar en altres dues sentències que la prohibició del fracking en normes de comunitats autònomes envaeix les competències de l'estat (a Cantàbria i La Rioja). A més de Catalunya, la Rioja i Cantàbria, Navarra i Andalusia han legislat contra aquesta pràctica, que consisteix en la fractura mitjançant aigua a pressió barrejada amb sorra i altres elements les zones rocalloses del subsòl en les quals estan allotjades les reserves d'hidrocarburs. A l'estat hi ha prop de mig centenar de permisos concedits per fer prospeccions a Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, el País Basc, Aragó, Catalunya i Castella-la Manxa.